Od sedam ministarstava čiji je prošlogodišnji rad Državna revizorska institucija prekontrolisala, zaposleni u Ministarstvu rada najviše su telefonirali, odnosno najmanje su vodili računa o tome koliki im je limit na službenim mobilnim telefonima, dok su službenici Ministarstva poljoprivrede najviše koristili službene automobile, potrošivši čak pola miliona evra samo na benzin.

Državni revizori su ustanovili da većina ministarstava nije sprovodila adekvatnu kontrolu potrošnje benzina i mobilnih telefona, često deleći bonove za gorivo bez ikakve kontrole, odnosno plaćajući telefonske račune za svoje zaposlene bez obzira na potrošene iznose.



U sedam ministarstava Vlade Srbije i Upravi za trezor tokom prošle godine potrošeno je više od 1,8 miliona dinara za usluge mobilne telefonije preko granice dozvoljenog limita.

Najveće prekoračenje napravljeno je u Ministarstvu rada i socijalne politike gde je DRI od ukupno obrađenih 55 odsto stalnih troškova analizirala 1,6 miliona dinara troška za mobilni telefon i pronašla prekoračenje od čak 940.000 dinara. Račune veće od dozvoljenog napravili su i zaposleni u Upravi za trezor, kao i Ministarstvu finansija i poljoprivrede, dok neregularnosti nije bilo u ministarstvima infrastrukture, nauke, prosvete i omladine i sporta.

U resoru Rasima Ljajića 74 zaposlena napravila su prekoračenje od gotovo milion dinara, a kako nisu platili dugove Ministarstvo im je to „skinulo“ sa plate za maj. Do kraja revizije većina duga za mobilne telefone u ovom Ministarstvu je naplaćena. Svoje obaveze zbog računa koje su napravili ponajviše na službenim putovanjima u inostranstvo (čak 318.000 od 357.000) izimirili su do kraja godine i u Ministarstvu finansija u kom je DRI analizirala tek 0,16 odsto stalnih troškova, u okviru kog su i računi za mobilne telefone. Uprava za trezor je imala prekoračenje od 93.000 dinara u odnosu na 1,5 miliona dinara kontrolisanog troška i ti računi nisu bili izmireni do kraja revizije.

U pet ministarstava analizirani su svi troškovi za mobilne telefone i utvrđeno je da su gotovo svi pravilno iskazani. Prekoračenja nije bilo ni u ministarstvu Milutina Mrkonjića, u kom je na račune za mobilni otišlo tokom 2009. 1,7 miliona dinara. Ministarstvo nauke potrošilo je 645.000 dinara, sporta i omladine 848.000, prosvete 2,7 miliona dinara i ni u jednom od njih nije prekoračen limit. Najveći računi za mobilne telefone stigli su na adresu ministra Saše Dragina, odnosno Ministarstva za poljoprivredu koje je tokom prošle godine mobilnim telefonima pričalo za 12,7 miliona dinara, prekoračenje je bilo 441.000 dinara, ali su do kraja revizije i ova dugovanja izmirena u potpunosti.

Državna revizorska institucija našla je krupne prekršaje i pri kontrolisanju troškova za benzin, pošto se ispostavilo da su u mnogim ministarstvima bonove za gorivo jednostavno delili funkcionerima i drugim službenicima, a da uopšte nisu proveravali za šta je benzin upotrebljavan, odnosno da li za posao ili za privatne potrebe zaposlenih.

Tako je, na primer, kontrolom određenih pozicija u Ministarstvu finansija utvrđeno da je potrošeno 1,5 milion dinara na gorivo, a da uopšte nije vođena evidencija podeljenih bodova. U Upravi za trezor, koja posluje u okviru tog ministarstva, ali je nezavisno kontrolisana od strane DRI, potrošeno je sedam miliona dinara na gorivo, koje je nabavljeno bez ikakvog ugovora sa NIS-om ili bilo kojim drugim prodavcem benzina. Ministarstvo rada, koje je u rezervoare svojih automobila sipalo više od 20 miliona dinara, deo goriva plaćen je takođe bez ugovora, dok je u Ministarstvu nauke svo gorivo, vredno skoro dva miliona dinara, kupljeno bez ikakvog ugovora ili sprovedene javne nabavke.

Ipak, od svih ministarstava koje su kontrolisali državni revizori, na benzin najviše troši ministarstvo poljoprivrede, čak 56 miliona dinara ili preko pola miliona evra, pri čemu u resoru Saše Dragina nisu smatrali za neophodno da sprovedu evidenciju bonova za gorivo, pa se ne zna ko je, zašto, koliko i kada potrošio goriva. Kao pozitivni primeri u ovom pogledu istakla su se ministarstva prosvete, infrastrukture i sporta, na čije trošenje benzina i vođenje evidencije revizorska institucija nije imala nikakvih primedbi.

Mrkonjić: Prihvatili smo preporuke

Ministar Milutin Mrkonjić izjavio je juče da je Ministarstvo infrastrukture prihvatilo sve preporuke Državne revizorske institucije i dodao da su već ispravljene sve nepravilnosti. Mrkonjić je kazao da je Ministarstvo saobraćaja iz sopstvenih prihoda u više u 90 odsto slučajeva isplaćivalo ljude koji su bili angažovani na projektima autoputeva i puteva za lokalnu infrastrukturu. „Nakon ocene revizora, mi smo obustavili plaćanje“, kazao je Mrkonjić. I Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je juče da je ispravilo nepravilnost koju je u radu tog ministarstva uočila DRI kao i da se ta nepravilnost odnosi na 2005. godinu, kada je bila druga administracija. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari