Ministarstvo građevinarstva potvrdilo je Centru za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR), da ni Elektroprivreda Srbije niti Termoelektrane i kopovi Kostolac nisu podneli zahtev za dobijanje građevinske dozvole za projekat izgradnje novog bloka B3. U odgovoru koje je Ministarstvo po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja dostavilo CEKORU, navodi se da je Termoelektrani Kostolac izdata lokacijska dozvola kojom su utvrđeni uslovi za izradu idejnog i glavnog projekta , ali da to društvo, nakon toga nije podnelo zahtev za građevinsku dozvolu. Reč je drugoj fazi paket projekata „TE Kostolac B“, čijim bi završetkom Srbija dobila prvi novi moderan energetski kapacitet nakon 25 godina.

Podignuta je već trećina novog dimnjaka, a nažalost, republička građevinska inspekcija kojoj smo se obratili 17. jula ove godine, još nije našla za shodno da nas obavesti o svojim nalazima po pitanju izgradnje dimnjaka termoelektrane bez odgovarajuće građevinske dozvole – saopštio je CEKOR.

Oni podsećaju da se u problematiku rešavanja spornih pitanja izgradnje ovog objekta mora uključiti i više ministarstava, jer prema važećem Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima, mora da postoji zaštitni pojas od 500 metara oko rudnika te veličine, što praktično znači raseljavanje celog sela Drmno, kao i delova još nekih sela u okolini ovog rudokopa.



– Pozivamo Ministarstvo energetike da što hitnije pokrene raseljavanje meštana iz zaštitnog pojasa, kao i Ministarstvo pravde da podrži građane u njihovim zakonitim zahtevima. Meštani Drmna su se peticijom opredelili da zatraže raseljavanje iz te nezdrave okoline i na Vladi Republike Srbije je da zajedno sa drugim nadležnim organima sastavi plan kolektivnog raseljavanja za koji se zalaže i CEKOR. Ovo selo će praktično biti odsečeno od sveta, jer je prema planu izgradnje infrastrukture za novi blok termoelektrane, sa tri strane okruženo kopovima a sa četvrte je vrlo prometna teretna železnička pruga – napominju u toj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari