Elektroenergetski sistem zemlje, uprkos vanrednim vremenskim okolnostima i drugim poteškoćama, stabilno funkcioniše – izjavio je Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije i predsednik Kriznog štaba te kompanije za praćenje stanja u uslovima proglašene vanredne situacije u zemlji, i još jednom ponovio da EPS niti je razmatrao uvođenje planskih restrikcija niti će restrikcija za građane biti.


Dostava uglja u Termoelektranu „Nikola Tesla A“ nastavljena je juče oko dva sata, nakon što su uz ogromne napore, u izuzetno nepovoljnim uslovima, sanirana oštećenja na dva koloseka pruge i vraćena na šine iskliznula lokomotiva teška oko 78 tona. On ističe da se dovoz uglja sa kopova Rudarskog basena Kolubara odvija otežano zbog zaleđivanja kompozicija, ali da se u TENT-u nesmetano odvija proizvodnja električne energije.

Manasijević je ocenio da su uredbe Vlade Srbije o ograničavanju isporuke električne energije privrednim subjektima, čije poslovanje u uslovima proglašene vanredne situacije nije od vitalnog značaja za normalan život građana, i o prekograničnom transportu električne energije donete u najboljem interesu građana i da već daju značajne rezultate, omogućavaju uštedu energije i stabilno snabdevanje. Elektroprivreda Srbije se zahvaljuje svim građanima koji su uslišili apele najviših državnih organa i čelnih ljudi EPS-a i otpočeli sa štednjom, čime su omogućili uštedu od oko 50.000 kilovat-sati električne energije, apostrofirao je Manasijević i pozvao i ostale građane da štede električnu energiju.

Manasijević je ustvrdio da su velike snežne padavine prekjuče uslovile brojne kvarove na elektromreži, ali da su mobilne ekipe neprekidnim radom uspele da otklone najveći broj tih havarija. U ovom trenutku, u čitavoj zemlji samo oko 1.200 domaćinstava u najteže pogođenim naseljima, u okolini Prokuplja, Leskovca i Niša, nema električnu energiju, ali će tokom dana i ti kvarovi biti otklonjeni. Manasijević je naglasio da se svi kvarovi, i u najnepristupačnijim mestima, servisiraju danonoćno i pohvalio sve mobilne ekipe koje se bore na terenu da električna energija dospe do svakog domaćinstva u državi.

On je izrazio nadu da će elektroenergetski sistem biti dodatno relaksiran sledećih dana poboljšanjem vremenskih uslova kao i da će najveći broj zaposlenih usvojiti preporuku Vlade Srbije da i danas i sutra budu neradni dani, čime će se ostvariti znatne uštede električne energije, zbog poznatih „dogrevanja“ u kancelarijama i drugim poslovnim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari