Site name

E-uprava donosi pet slobodnih dana svakom građaninu

Srbija bi razvojem e-servisa svakom građaninu koji sada gubi i više od 30 minuta za obavljanje jedne procedure na šalteru, mogla godišnje da uštedi pet radnih dana, troškove administracije smanji i do 75 odsto ili skrati proceduru osnivanja firme i prijave radnika na manje od jednog dana, pokazuje upravo predstavljen izveštaj međunarodnog tima stručnjaka o stanju i perspektivama razvoja e-uprave u Srbiji.

1

Piše: N. D.

Beograd 05. jun 2016. 17:42

                       

Kako se navodi u saopštenju NALED-a, Srbija zauzima tek 38. poziciju od 43 zemlje u Evropi na listi Ujedinjenih nacija po razvoju e-uprave. U regionu iza nas su jedino Bugarska, Albanija, Makedonija i BiH. "Analize pokazuju da je razvoj e-usluga direktno proporcionalan konkurentnosti jedne zemlje i njenoj atraktivnosti za investitore te bi uvođenje elektronske uprave imalo pozitivan uticaj na plasman Srbije na Doing Business listi Svetske banke i listi Svetskog ekonomskog foruma", navode u NALED-u.

Kako dodaju, na centralnom portalu e-uprave Srbije trenutno je dostupno 635 elektronskih usluga koje su u gotovo 70 odsto slučajeva namenjene građanima, 28 odsto privredi (181) i nešto malo državnim institucijama.

"Disproporcija između e-servisa za građane i privredu ukazuje da država još uvek ne prepoznaje e-upravu kao način da unapredi poslovno okruženje i privuče nove investicije. U tom smislu, najdalje se odmaklo u razvoju elektronskih sistema za poreske prijave, izdavanje građevinskih dozvola, prijavu i odjavu radnika i predaju finansijskih izveštaja Agenciji za privredne registre.

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dejan R. Popovic, dipl. inz.

07. jun 2016.

Umesto ovakvog "nemustog" saopstenja NALED-a trebalo je da objavite saopstenje ili intervju sa strucnjacimama glavnog aktera u sistemu: Direkcije za elektronsku upravu. Oni bi vam najbolje objasnili realizovano stanje u ovoj oblasti, kako je utvrdjeno i planirano u Strategiji razvoja elektronske uprave u Republici Srbiji za period 2015–2018. godine i Akcionom planu za sprovođenje Strategije za period 2015–2016. godine