Sveobuhvatna reforma propisa trenutno je u fazi zastoja, a još nisu usvojene one najkontroverznije preporuke čijim bi sprovođenjem država najviše uštedela – izjavila je juče u Privrednoj komori Srbije rukovodilac jedinice SRP-a Andreja Marušić.

Ona je, predstavljajući privrednicima dosadašnje rezultate reforme propisa, rekla da je usvajanje dve trećine preporuka kojima se štedi svega trećina od planiranih 200 miliona evra na godišnjem nivou nezadovoljavajuće i da u Vladi ne postoji dobra volja da se ovaj proces nastavi.

– Pre samo nekoliko meseci iz Vlade su pompezno najavljivali da će do kraja godine biti usvojeno 90 odsto preporuka, a sada imamo situaciju da se veliki deo njih nalazi u onom neusvojenom delu. Ako postoje problemi, a postoje, trebalo bi da se nađe rešenje. Dali smo naše predloge Vladi, ali oni nisu usvojeni, a od njih nismo dobili odgovor šta ne valja niti neki drugi predlog – rekla je Marušić.

Krajnji rok za usvajanje svih preporuka SRP-a je 30. jun, a Marušić podseća da su za pojedine preporuke rokovi već istekli. „Komunikacija je stala, ako neke preporuke ne budu uskoro usvojene moraćemo da zatražimo razgovor sa premijerom Mirkom Cvetkovićem. Želimo da znamo zašto se ne usvajaju i zašto se neke koje su usvojene ne primenjuju“, napomenula je Marušić. Kao loš primer ona je istakla predlog da se uvede jednošalterski sistem za prijavu i odjavu radnika. „Naša ideja je bila da taj šalter bude u Zavodu za zdravstveno osiguranje, ali smo naišli na protivljenje u Vladi. Onda imamo slučaj da dobijamo čak neozbiljna mišljenja, pa nam je u Ministarstvu rada rečeno da je bolje da to bude u Fondu PIO jer oni imaju kompletnu bazu podataka, da bi potom na predlog da se ukinu radnje knjižice dobili odgovor da to ne može da se desi jer PIO nema bazu podataka“, rekla je Marušić. Ona je dodala da neko „mora da preseče“ i da taj neko mora da bude Vlada Srbije, koja bi trebalo da odluči da li hoće da nastavi sa reformom ili će sve da ostane na nivou obećanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari