Uprkos pozivu premijera da godišnje odmore provedu u svojoj zemlji, srpski turisti teško da će tako olako brčkanje u slanoj vodi zameniti domaćim planinama, banjama ili jezerima. Čak i uz najavljeni popust od 5.000 dinara. Deset dana letovanja na moru u Srbiji nema alternativu, tako da će naše prirodne lepote verovatno još dugo biti zanimljiva atrakcija za ne više od produženog vikenda. I dok planine i banje mogu da se pohvale solidnom ispunjenošću kapaciteta, razvoj domaćeg turizma kraj jezera još kaska. Iako imamo dosta jezera koja bi mogla da se iskoriste mnogo bolje – Palićko, Srebrno, Bela Crkva, Borsko.

Upravo se o ovom poslednjem priča od prošle godine ponajviše jer je nedavno renoviran hotel kraj njega, a i sam Aleksandar Vučić je lane obećao da će odmor provesti tamo. To se nije desilo, ali je ta reklama urodila plodom, pa je jedini hotel „Jezero“ u blizini Borskog jezera do kraja juna ispunjen do poslednjeg mesta.

Apartman u ovom hotelu koji ima četiri zvezdice košta 6.050 dinara za noć, što znači da su dva noćenja sa doručkom nešto malo više od 100 evra. Ručak i večera u restoranu hotela su po 600 dinara. Dvadeset evra manje su dve noći s doručkom u dvokrevetnoj sobi. Mogućnosti za bavljenje sportom su velike, ali se tereni za tenis, kuglana, bilijar, snuker uglavnom plaćaju. Sat vremena u kuglani tako je 400 dinara, dnevni spa je 1.500 dinara, iznajmljivanje bicikala 200 dinara.

Za iste pare kao u „Jezeru“ mogu da se provedu i dve noći na Bledskom jezeru u Sloveniji, dok je najpoznatije makedonsko jezero, Ohrid, u ovoj kombinaciji najpovoljnija opcija. Naravno, za razliku od Borskog, koje sem jednog hotela i Brestovačke banje koja se nalazi u neposrednoj blizini nema više kapaciteta, broj hotela, apartmana i vila kraj Bleda i Ohrida meri se stotinama.

U svojoj ponudi na jednom od najpoznatijih sajtova za rezervisanje smeštaja Booking.com u blizini jezera na Bledu ima čak 178 objekata, tako da je izbor veliki. Blizu jezera, malo dalje, u samom gradu, odnosno selu ili na planini. Bled osim savršene prirode, i crkvice Marijinog uspenja, ima i odličan položaj. Od Ljubljane je svega 50 kilometara, austrijske granice svega 20 kilometara, a na samo sat i po vožnje od Trsta za one spremne na šoping i mora za one koji bi da se kupaju. Jedna od trenutno aktuelnih ponuda jeste smeštaj u vili sa četiri zvezdice. Cena je 10.580 dinara za dva noćenja za dvoje, uz obilazak jezera vozom i tri sata velnesa. U cenu nije uračunat doručak. To je jedna od najpovoljnijih opcija, a cene za smeštaj na Bledskom jezeru kreću se od pomenutih 90 evra pa sve do gotovo 300 evra. Sve zavisi od onoga što hotel ili vila ima da ponudi od fakultativnih aktivnosti i naravno toga da li je u cenu uračunat doručak ili polupansion. Na primer, u hotelu „Ribno“ dva noćenja sa doručkom su 20.000 dinara, uz besplatnu upotrebu terena za više različitih sportova, bicikla, opreme za lov i ribolov.

Decenijama unazad jedno od omiljenih jezera među srpskim turistima je Ohridsko. Na svega sat i po vožnje od Skoplja nalazi se Ohrid, koji je još od 1979. pod zaštitom UNESCO. U blizini jezera nalazi se gotovo 300 različitih objekata za smeštaj i zato je u ovoj kombinaciji snaga najpovoljnije.

Smeštaj u apartmanu s pogledom na jezero, svega 200 metara od obale, sa doručkom košta 6.100 dinara za dvoje. U hotelima ili smeštajima sa tri i četiri zvezdice cene za dve noći su od 7.230 do 8.500 dinara i to u onima koje su na Booking.com bivši gosti ocenili kao izvanredne ili izuzetne.

Povoljnost za, na primer, turistu iz Beograda u pogledu Borskog jeste što je na tri sata vožnje od prestonice, dok za Bled treba izdvojiti gotovo duplo više vremena, kao i za Ohrid. Nišlijama je, s druge strane, ubedljivo najbliža i najjeftinija opcija Ohrid. Naravno, sve zavisi od toga da li neko želi apsolutni mir u prirodi, nešto što podseća na more ili mu je samo bitno da ima sve moguće sadržaje u hotelu kako bi iz njega što manje izlazio. Činjenica je samo da nijedno jezero u Srbiji trenutno ne može da parira ni Ohridskom ni Bledskom jer su oba već decenijama poznate turističke destinacije, dok je u Srbiji ovaj vid turizma tek u povoju.

 

Palićko i Srebrno jezero

Na Palićkom jezeru smeštaj u dvokrevetnom apartmanu za dvoje košta u proseku 5.000 dinara. Naravno, tokom akcija koje pojedini vlasnici nude tokom cele godine za iste pare nekada može da se nađe i tri ili četiri dana. Plus za Palićko jezero jeste blizina mađarske granice, ergela u Horgošu, zoološki vrt, ali i subotička pijaca i šoping u Segedinu. Još povoljnije je, možda sa manje atraktivnom ponudom, Srebrno jezero. Cene u vilama kraj jezera i u Velikom Gradištu su od 6.200 dinara do 10.000 dinara, u proseku za dva noćenja. Dvokrevetne sobe u vilama, međutim, mogu da se nađu i za 2.000 do 2.500 dinara za dva noćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari