Privrednom sudu u Zaječaru Rudarsko topioničarski basen Bor je predao Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) i ukoliko ga na prvom ročištu poverioci, koji su za sada dali načelnu saglasnost, usvoje, to će omogućiti da kombinat kada izađe iz restrukturiranja nastavi da radi, a dugove otplaćuje tokom narednih nekoliko godina. Kako je rečeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare, RTB se nalazi u završnoj fazi postupka restrukturiranja, procesa koji je trajao više od deset godina, a uveden je zbog nagomilanih dugova nastalih od 1960. do 2009. godine, koji su do sada dostigli oko 700 miliona evra.


– Reč je o nasleđu u kom je sadržana i vrednost stare topionice u Boru, koja će biti srušena ovih dana, zatim deo koji je ugrađen u Đerdap, u prugu Bor-Majdanpek, u put Bor-Paraćin, u stanove u kojima Borani i Majdanpečani danas žive. Taj dug, iako je u trenutku nastanka sigurno imao svoje opravdanje, bio je očigledno preveliki balast za proizvodnju koja je tada u kombinatu bakra ostvarivana. Proces restrukturiranja koji je uveden 2004. godine omogućio je RTB-u zaštitu od poverilaca i ta dugovanja su bila blokirana. S obzirom na to da RTB Bor poslednjih pet godina posluje pozitivno, smatrali smo da je pravi trenutak da se konačno reše sve njegove obaveze iz prošlosti, a ujedno da se reši i pravni status kompanije – rekao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Inače, na takav potez RTB je prinuđen i zbog toga što po odluci Ustavnog suda 31. marta ističe i produženi rok u kome je država omogućila preduzećima u restrukturiranju da mogu da rade a da pri tome ne plaćaju obaveze prema poveriocima. RTB se nalazi u vrhu liste poreskih dužnika, ima neizmirene obaveze prema bankama, brojnim dobavljačima, posebno iz ranijeg perioda, kao i prema jednom broju radnika. Ukoliko UPPR bude prihvaćen, izlazak iz restrukturiranja neće biti „šok“ za firmu, niti će ona pod pritiskom višedecenijskih dugova morati u stečaj, već pruža mogućnost da se u ograničenom vremenskom periodu namire poverioci. Spaskovski je podsetio da RTB Bor već neko vreme posluje pozitivno, tako da je, prema njegovom mišljenju, sada bio pravi trenutak za ovaj potez. On je naglasio da borska kompanija danas ima redovnu proizvodnju, tržište, a samim tim i izvor finansiranja.

– Kompanija je sposobna da zatvori ceo reprodukcioni ciklus jer joj ukupan prihod u narednim godinama, nakon što izmiri zarade zaposlenima, poreze, doprinose, rente, troškove repromaterijala, rezervnih delova, energenata i ostale fiksne troškove, obezbeđuje novostvorenu vrednost ili dobit iz koje će se namirivati reprogramirane finansijske obaveze predviđene UPPR-om, pre svega obaveze prema komercijalnim poveriocima – tvrdi Spaskovski i naglašava da je UPPR-om predviđena promena vlasništva nad RTB-om Bor i konverzija duga prema državi u kapital države.

Četiri plana

Privrednom sudu u Zaječaru i dvema državnim komisijama predata su 31. marta četiri UPPR-a, za svako preduzeće u okviru RTB Bor Grupe posebno, a po primerak tog dokumenta dostavljen je i Agenciji za privatizaciju koja prati rad ovog preduzeća. Najveći poverioci su Agencija za osiguranje dopozita, gde se nalaze krediti Londonskog i Pariskog kluba poverilaca, banke u stečaju, Fond za razvoj i nekoliko komercijalnih poverilaca, rečeno je na konferenciji za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari