Član Predsedništva URS, republički poslanik i lider G17 u Nišu Branislav Jovanović zatražio je juče da Skupština grada Niša formira Komisiju za praćenje trošenja sredstava i odvijanja radova na rekonstrukciji fudbalskog stadiona i sportske hale Čair zbog sumnje da izvođačke i nadzorne poslove na tim objektima po višim cenama od prvobitno planiranih obavljaju „beogradske, pa i kiparske firme, među kojima je i firma Milana Beka“.


– Prema nekim saznanjima koja imam, uprkos Uredbi vlade o upošljavanju domaće građevinske operative pri izgradnji kapitalnih objekata, u konzorcijumu kojem je dodeljena gradnja sportske hale Čair je i firma Deneza, koja je, po tim saznanjima, sa Kipra i čiji je većinski vlasnik Milan Beko. Građani Niša moraju da znaju da li se gradski budžet, odnosno njihov novac, troši za plaćanje stranim firmama kako bi gradile i nadzirale gradnju kapitalnih objekata, dok su njihove firme u Nišu bez posla – rekao je Jovanović na sednici niške SG, čiji je odbornik od pre nekoliko dana.

Jovanović, koji je i izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada, kritikovao je i odluke nadležnih u Nišu da poslove nadzora nad rekonstrukcijom stadiona i hale Čair „oduzmu“ ovoj Direkciji, koju je osnovao grad i u čiju nadležnost spada ova vrsta posla. Opozicija (DSS, SRS i LDP) je podržala Jovanovićev predlog o formiranju komisije, uz ocenu da „mora da se otkrije gde se gubi pet miliona evra“ vezanih za rekonstrukciju stadiona i hale, koje su „izračunali“ na osnovu njegovog izlaganja. Neki od njih su ocenili da je Jovanovićeva kritika, upućena DS na čelu sa gradonačelnikom Milošem Simonovićem, „početak kraja vladajuće koalicije u Nišu koja je već neko vreme u rasulu“. Uprkos pozivima opozicije, Simonović nije prisustvovao prepodnevnom delu zasedanja, a direktor Sportskog centra Čair Bratislav Ignjatović je ocenio da su svi tenderi za izvođenje i nadzor radova na stadionu i hali bili „javni i sprovedeni maksimalno po zakonu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari