U protekloj nedelji u Kanu je održan međunarodni skup pod nazivom „Vindzorske debate“ koji je u saradnji sa britanskom Trgovinskom komorom Doline Temze organizovao Megatrend univerzitet. Na listi više od pedeset značajnih događaja koji se godišnje organizuju u ovom mondenskom gradu na Azurnoj obali, svetski forum „Vindzorske debate“ su ove godine zauzele visoko treće mesto, odmah iza kanskog filmskog festivala i Sajma urbanizma i građevinarstva.

Ekskluzivni skup eksperata i značajnih aktera sa svetske političke, privredne i univerzitetske scene, ove godine prvi put je umesto u tradicionalnom mestu okupljanja, dvorcu u Vindzoru, održan u čuvenom kanskom hotelu „Karlton“.

Generalna tema ovogodišnjih debata bila je „Iskušenja globalizacije“, a sa pogledom na poslovne aktivnosti u povezanom i međuzavisnom međunarodnom okruženju. Među učesnicima foruma ove godine bili su i ser Pol Džadž, nekadašnji direktor Konzervativne partije Velike Britanije, član Gradskog veća Londona i direktor poznatog investicionog fonda „Šreder“, zatim, Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, profesor Gevin Bruks, potpredsednik Univerziteta Reding, profesori Žan Žak Šanaron i Sung Džo Park, dr Aca Marković, predsednik UO EPS-a i dr Dušan Jokanović, direktor Ratela, kao i profesor Mića Jovanović sa Megatrend univerziteta. U radu ovog foruma učestvovali su i Pol Brigs, direktor Trgovinske komore Doline Temze, kao i Kejt Dej, direktorka u Sisko korporaciji.

U uvodnom govoru Pol Brigs, posle kratke retrospektive prethodnih debata, naglasio je esencijalnu važnost pravog obrazovanja za buduće tržište. To je ujedno bila i najbolja najava za prvog govornika na Debatama, prof. Miću Jovanovića, rektora Megatrend univerziteta.

Toplo pozdravivši sve prisutne uvažene goste, rektor Jovanović se osvrnuo na plodnu saradnju koju je u prethodnim godinama Univerzitet izgradio sa Privrednom komorom Doline Temze. „Naša sjajna saradnja uslovila je da okupimo eminentne učesnike na prvim Vindzorskim debatama u Kanu. U kultnom hotelu ‘Karlton’, u kome sada vodimo debate o projekcijama kretanja globalnog tržišta, u kazinu na krovu, nastalo je i čuveno delo Dostojevskog ‘Kockar‘“, podsetio je profesor Jovanović i dodao: „U ovom lepom i inspirativnom gradu i ja sam podstaknut da pišem. Moja nova knjiga govori o globalizaciji i mondijalizmu. Ona daje i predviđanje kraja sadašnje krizne faze svetske ekonomije, ali preko – u ovom trenutku fantastične ideje – „globalnog kliringa“, odnosno balansiranja svetskih dugovanja, sve dok se ne dovedu do nule. U tom trenutku bi počela „nova svetska ekonomska istorija“, zaključio je rektor Jovanović.

Jelko Kacin se u svom obraćanju osvrnuo na trenutnu političku i ekonomsku nejednakost u Evropskoj Uniji. Po njegovom mišljenju, evropska ekonomija oporaviće se pomoću tri neophodna koraka: liberalizacije tržišta rada, transfera ekonomske moći sa najjačih članica EU ka zajedničkom cilju i velikim investicijama u obrazovanje i infrastrukturu.

Planovi

Osim preciznih zaključaka u vezi sa daljim razvojem globalnog tržišta, koji se prema tradiciji ne prezentuju široj javnosti već britanskoj Vladi, kao i samom premijeru Velike Britanije, ovaj skup iznedrio je i niz važnih dogovora u neformalnom delu druženja učesnika. Megatrend univerzitet u saradnji sa drugim univerzitetima prisutnim na ovom forumu planira nove studijske programe, naročito u oblasti međunarodne ekonomije i kompjuterskih nauka, oslanjajući se na prognozirane promene na svetskom tržištu u decenijama pred nama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari