Er Srbija će direktno doprineti srpskoj privredi sa 211 miliona dolara tokom ove godine i podržati ukupno 8.700 radnih mesta, izračunala je konsultantska kuća Oksford ekonomiks, a objavila Er Srbija. Kako se navodi, u studiji se predviđa da će avio-kompanija putem direktne potrošnje i zahvaljujući razgranatom lancu snabdevanja u Srbiji, nacionalnoj ekonomiji doneti 190 miliona dolara tokom 2015.


„Oksford ekonomiks tvrdi da se očekuje da će Er Srbija prevesti ukupno 2,5 miliona putnika ove godine. Očekuje se da će posetioci iz inostranstva potrošiti gotovo pola milijarde dolara tokom ove godine, što doprinosi nacionalnom BDP-u u iznosu od 373 miliona dolara i podržava dodatnih 22.400 radnih mesta. Očekuje se da će se do 2020. godine, ekonomski uticaj avio-kompanije koji se odnosi na turizam uvećati do vrednosti od 572 miliona dolara i podržavati ukupno 28.200 radnih mesta“, navodi se u saopštenju Er Srbije.

Prema rečima Daneta Kondića, generalnog direktora ovog avioprevoznika, izveštaj pokazuje kako Er Srbija stvara pozitivne efekte „ne samo u okviru naše oblasti poslovanja, već i eksterno, prema kompanijama i pojedincima širom zemlje“.

„Drago nam je što projekcije ukazuju na kontinuirani razvoj u godinama koje dolaze, kako u pogledu turizma tako i u globalnoj povezanosti, kao i što ćemo biti u mogućnosti da ostvarimo jedan od osnovnih ciljeva Er Srbije – da postanemo katalizator ekonomskog razvoja u Srbiji“, izjavio je Kondić.

Siniša Mali, predsednik Nadzornog odbora Er Srbije, ocenio je da je privatizacija Jata u partnerstvu sa Etihadom „najuspešnija privatizacija u našoj zemlji“.

„Pokazali smo kroz strateško partnerstvo da je moguće od avio-kompanije koja je pravila gubitke stvoriti profitabilnu kompaniju koja više ne predstavlja opterećenje za državni budžet“, rekao je Mali.

Prema nalazima studije, očekuje se da će u 2015. godini, doprinos Er Srbije povećati produktivnost srpske privrede za 690 miliona dolara, što odgovara broju od gotovo 32.000 radnih mesta i iznosi gotovo dva procenta BDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari