Da li je u Rudarskom basenu Kolubara bilo zloupotreba dok je na čelu tog preduzeća bio Dragan Tomić, funkcioner Demokratske stranke Srbije, pokazaće istraga. U firmi tvrde da su troškovi poslovanja u preduzeću manji nakon odlaska Tomića sa funkcije direktora.


– Podaci pokazuju da je za zakup mehanizacije 2007. godine potrošeno 2,4 milijarde dinara. Sledeće godine ta suma se popela na 4,2 milijarde dinara. Nakon toga, 2009. godine direktor RB Kolubara postaje Nebojša Čeran a troškovi zakupa mehanizacije se smanjuju na 1,5 milijardi dinara. Prošle godine za iznajmljivanje mehanizacije je plaćeno 930 miliona dinara, a očekuje se da će ove godine za tu namenu biti potrošeno 750 miliona dinara – kaže za Danas Predrag Videnović, PR menadžer Rudarskog basena Kolubara. On objašnjava da je do smanjenja došlo manjim iznajmljivanjem mehanizacije, smanjenjem cena zakupa i ograničavanja vremena koliko mašine mogu da rade (propisano je da to ne bude više od pet i po sati). Takođe, od 2010. godine sprovode se tenderi za najboljeg ponuđača za iznajmljivanje mehanizacije što za vreme prethodnog rukovodstva RB Kolubara nije bio slučaj. Videnović ističe da je u ovom trenutku odnos koriščenja sopstvene i iznajmljene mehanizacije 83:17 odsto u korist one koja je u vlasništvu Kolubare. – Treba istaći da smo nabavili 25 velikih bagera i buldožera kao i 25 velikih kamiona. Cilj nam je da uskoro nabavimo još takvih mašina kako bi stvorili situaciju da RB Kolubara uopšte ne mora da iznajmljuje tuđu mehanizaciju jer ima sopstvenu – ističe Videnović.

Naš sagovornik naglašava i da je Kolubara 2009. i 2010. godine poslovala pozitivno i obe godine bila u plusu od 20 miliona evra. – Zahvaljujući svim merama koje smo preduzeli uspeli smo da ostvarimo uštedu od 15 miliona evra u odnosu na 2008. godinu. Između ostalog, mogu navesti i da investiciona ulaganja Kolubare u prošloj godini iznose 80 miliona evra sopstvenih sredstava a očekuje se da će ove godine ta cifra iznositi 100 miliona evra – navodi Videnović.

Podsećanja radi, Dragan Tomić, bivši direktor Rudarskog basena Kolubara uhapšen je na granici sa Makedonijom zbog malverzacija sa mehanizacijom u tom preduzeću. Tomić je u februaru saslušan po nalogu Specijalnog tu/ilaštva za organizovani kriminal, u postupku prikupljanje dokaza o eventualnim zloupotrebama u vezi sa troškovima zakupa dodatne mehanizacije u RB Kolubara. Sredinom 2009. godine, protiv Tomića je bila podneta krivična prijava zbog sumnje da je utajio porez i oštetio republički budžet za 53,3 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari