Vlada Srbije juče je na telefonskoj sednici odlučila da na dnevni red uvrsti pitanje subvencija Gorenju za otvaranje fabrike u Zaječaru i usvojila predlog ministra ekonomije Mlađana Dinkića da se ovoj kompaniji da po 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu u tom gradu, saznaje Danas od izvora sa sednice Vlade. To je prvi put da je bilo neizvesno da li će se raspravljati o odobravanju subvencija investitorima, pošto je dosad bila praksa da se predlog o pomoći za ulaganje u nerazvijene krajeve odmah prosleđuje i usvaja na vladi. Razlog je otvoreni sukob između Demokratske stranke i G17 plus povodom ove investicije zbog kog je sudbina buduće fabrike u Zaječaru bila dovedena u pitanje.


Problem je nastao zbog toga što je Gorenje, koje u Valjevu već ima jednu fabriku, odlučilo da svoj novi pogon otvori ne u tom gradu, već u Zaječaru, pošto je Ministarstvo ekonomije tom investitoru ponudilo subvencije od čak 10.000 evra po radniku ako pristane na tu lokaciju. S obzirom na to da je u Zaječaru na vlasti G17 plus, a u Valjevu DS, optužbe o otimanju investitora su odmah usledile.

Juče je izbio pravi rat saopštenjima i međusobnim optuživanjima između državnog sekretara Ministarstva finansija Slobodana Ilića iz DS-a, ministra ekonomije Mlađana Dinkića i potpredsednice G17 plus Suzane Grubješić.

Ilić je tako Dinkića direktno optužio za nesposobnost da privuče nove investitore zbog čega „otima postojeće“ i kritikovao odluku Ministarstva ekonomije da Gorenju ponudi veće subvencije ako novi pogon podigne u Zaječaru, iako je ranije planirana izgradnja u Valjevu.

Ilić je Dinkića optužio i da osim namerenog premeštanja stranih investicija u mesta gde su njegovi partijski drugovi gradonačelnici uvodi i princip komandne ekonomije po kojem Dinkić „presuđuje stranim investitorima koliko i u kojim gradovima i opštinama u Srbiji mogu imati fabrika, što je sasvim suprotno principima tržišne ekonomije“. Ilić je ocenio da Dinkić odbija respektabilne investitore narušavanjem Zakona o kontroli državne pomoći, što za posledicu ima usporavanje evropskih integracija i rast životnog standarda građana Srbije. Državni sekretar je naveo i da je Dinkić odgovoran što „pod plaštom, nazovi decentralizacije – regionalizacije – ravnomernog regionalnog razvoja koristi budžetska sredstva dobijena od poreskih obveznika Srbije i pozajmljeni novac, koji će morati da vraćaju generacije koje dolaze, za razvijanje i jačanje svoje političke grupacije Ujedinjeni regioni Srbije“.

Na ove optužbe juče je odgovorilo Ministarstvo ekonomije, ocenivši da umesto što Ilić daje ovakve izjave, „bilo bi bolje da nešto uradi kako bi se više novca iz budžeta obezbedilo da svi gradovi u Srbiji dobiju modernu infrastrukturu i mrežu regionalnih autoputeva, koji su ključni za privlačenje investicija“.

„Poražavajuće je što je Zaječar kao najveći grad istočne Srbije tek sad dobio prvu veću investiciju, ali je još veća sramota što jedan državni sekretar Vlade protiv te investicije. Razumemo Ilićev lokal patriotizam kao Valjevca, ali on u Vladi treba da vodi računa o svim gradovima podjednako, a podsećamo ga da je Zaječar podjednako srpski grad kao i Valjevo, navodi se u saopštenju.

Potpisujući predugovor o investiciji u Zaječaru, Dinkić je juče izjavio da je odluka o izgradnja fabrike uz značajne subvencije, doneta na osnovu odluke Vlade Srbije o dodeli posebnog statusa tom gradu.

„Vlada je u maju prošle godine donela odluku da Niš, Zaječar, Novi Pazar i Kraljevo dobiju poseban status i duplo veće podsticaje od drugih, jer je, nažalost, tu stopa nezaposlenosti preko 30 odsto“, izjavio je Dinkić, dodavši da je stopa nezaposlenosti u Valjevu 18 odsto i da je to razlog zašto svako ko dođe u Zaječar i zaposli ljude može da računa na veće podsticaje.

Istovremeno, Grubješićeva je saopštila da su izjave Ilića, kojeg je kontinuirano nazivala postavljenim licem, o investiciji u Zaječaru „toliko neistinite, nemoralne i nekorektne da ne zaslužuju ozbiljan komentar“.

– Kao odgovorni ljudi, mi ne pričamo prazne priče poput postavljenog lica Slobodana Ilića, već radimo i stvaramo mogućnosti da se cela Srbija ravnomerno razvija. Pravo je svakog investitora da odluči gde će ulagati i širiti proizvodnju – istakla je Grubješićeva.

Predsednik Upravnog odbora Gorenja Franjo Bobinac naglasio je da „kad Gorenje negde dođe, kao što je slučaj u Valjevu i Pazovi, tamo i ostaje“.

– Investicija u Zaječaru ni na kakav način neće narušavati ono što gradimo u Valjevu i ono što smo izgradili i gradimo u Pazovi – rekao je Bobinac.

Dešavanja u vezi sa otvaranjem fabrike Gorenja u Zaječaru imaju izraženu političku dimenziju, posebno imajući u vidu da smo u predizbornoj godini, u kojoj političari nastoje da, neretko državnim novcem, stimulišu razvoj lokalnih sredina u kojima su na vlasti ili gde imaju ambiciju da je osvoje. Insistiranja Ministarstva finansija da Gorenje ostane u Valjevu, odnosno Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja da se otvori fabrika u Zaječaru, imaju direktne veze s rivalitetom Demokratske stranke i G17 plus, odnosno Ujedinjenih regiona Srbije. Valjevo je čvrsto uporište DS, dok je u Zaječaru na vlasti neprikosnoven Boško Ničić, jedan od lidera URS.

Situaciju dodatno komplikuju i lične netrpeljivosti političara. Čovek koji je u vrhu DS „zadužen“ za valjevski kraj je Dušan Petrović, između kojeg i Ničića već godinama postoji otvoreno neprijateljstvo. Sve je izašlo u javnost marta 2010., kada je gradonačelnik Zaječara optužio zamenika predsednika DS da je pokušao da blokira slanje 20 miliona dinara koje je Vlada Srbije namenila tom gradu za ublažavanje posledica poplava. Ničić i Petrović su tih dana preko medija razmenjivali teške reči, pa i uvrede, sve dok Boris Tadić i Mlađan Dinkić nisu smirili sukob.

Nije zgoreg napomenuti i da je državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić, koji je žestoko kritikovao odluku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja o subvencijama Gorenju u Zaječaru, osnovnu i srednju školu završio u Valjevu, što piše u njegovoj biografiji na internet sajtu Ministarstva finansija. S druge strane, izgleda da zaječarsko poreklo premijera Mirka Cvetkovića nije uticalo na njegovo ponašanje u ovom slučaju.

Nesporazumi u vezi sa slovenačkom investicijom najnoviji su u nizu neslaganja između DS i G17 plus. U obe stranke ističu da to neće ugroziti jedinstvo vladajuće koalicije i opstanak Vlade Srbije, ali je postalo gotovo izvesno da će na sledeće parlamentarne izbore, za razliku od onih iz 2008, demokrate i Dinkićevi „ursovci“ izaći odvojeno, odnosno da će biti direktna konkurencija, čime se sve otvorenija neslaganja u toku predizborne godine mogu lako objasniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari