Izdavanje građevinskih dozvola za 28 dana može da funkcioniše, jer novi Zakon o planiranju i izgradnji prvi put propisuje objedinjenu proceduru gde lokalna samouprava, umesto investitora, preuzima obavezu da obezbedi sva mišljenja i saglasnosti koje su potrebni – kazala je juče ministarka građevine Zorana Mihajlović.

Ona je, prilikom nenajavljene posete beogradskom Sekretarijatu za urbanizam, pozvala lokalne samouprave da se postaraju da procedura dobijanja dozvola zaista bude u predviđenom roku i naglasila da će država vršiti monitoring nad sprovođenjem zakona.

– Sigurna sam da smo zbog otežanih procedura dobijanja dozvola izgubili milione. Novi zakon donosi mogućnost da se više gradi i radi – kazala je Mihajlovićeva i najavila da će elektronska građevinska dozvola biti uvedena od 1. januara 2016.

Ona je dodala da su predviđene i krivične sankcije za lokalne samouprave i nosioce javnog ovlašćenja, kao i preduzeća koja ne budu dala mišljenje u roku ili daju pogrešno mišljenje. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da je Beograd, kao najveća lokalna samouprava, spreman za primenu novog Zakona. On je dodao da su investitori godinama odustajali od velikih projekata, jer nisu mogli da se snađu u moru propisa, dozvola i saglasnosti.

Dosadašnjim izmenama zakona nije obuhvaćena konverzija zemljišta, već će to, kako je najavljeno, biti rešeno posebnim zakonom koji se očekuje sredinom godine, kada će biti donet i poseban zakon o građevinarstvu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari