Jedan od četiri naša najveća proizvođača vina, Vinarija Zvonko Bogdan, obeležila je u subotu zvaničan početak berbe grožđa u Srbiji, i među prvima je otpočela sa tim poslom. U Vinariji kažu da je ovogodišnji rod je znatno bolji od prošlogodišnjeg, jer su vremenske prilike sa čestim kišama u maju i sunčanim periodima tokom leta, pogodovali grožđu.


Prema rečima menadžera Zlatka Živanića, da bi se dobio kvalitetan proizvod, poštuje se poseban režim rada. „Berba počinje od četiri, pola pet ujutru i traje sve dok temperature ne pređu 18 stepeni. Enolog skida grozd sa svakog čokota i određuje kada koji može da se bere, ali i pored toga, ne ide sve grožđe u proizvodnju. Prošle godine u proseku smo izdvajali svega 600 grama po čokotu, a ove godine 700“, kaže Živanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari