Iako je istekao zakonski rok koji je, postupajući po žalbi našeg lista, odredio poverenik za informacije, Agencija za osiguranje depozita Danasu nije dostavila podatke o računima koje su državne firme i institucije držale u Univerzal banci.

Danas je od Agencije, kao nadležnog organa, tražio uvid u podatke o svim računima koje su pravna lica u vlasništvu države ili jedinica lokalne samouprave imala u propalom Univerzalu, kao i u promet i stanje po tim računima. Agencija je zahtev našeg lista odbila, tvrdeći da tražene informacije predstavljaju poslovnu tajnu, ali je poverenik za informacije od javnog značaja ovu argumentaciju odbio, jer AOD ničim nije pokazao da će objavom tih podataka za bilo koga nastati bilo kakva šteta.

Kuriozitet u celoj stvari je bio taj što je Agencija pokušala da poverenika ubedi da informacije ne treba da budu dostavljene Danasu upravo zato što ih je tražio novinar!

Ukoliko bi kompletan spisak pravnih lica sa računima u Univerzalu bio objavljen, on bi pokazao i sredstva koja je u toj banci eventualno držala i sama Agencija za osiguranje depozita, o čemu je Danas već pisao. Nijedna od državnih kompanija i institucija koje su u ovoj privatnoj banci držale milione dinara, pa čak i evra, do danas nije objasnila zašto je tako postupila, odnosno zbog čega je svesno ugrozila i konačno izgubila javna sredstva čije upravljanje im je povereno.

Univerzal banka je zanimljiv slučaj, između ostalog, i zbog toga što će se na njemu pokazati da li država toleriše ovakvo ponašanje svojih direktora ili ne. Izjave političara iz vrha vladajuće stranke u poslednjih nekoliko dana ukazuju na to da se direktorima javnih preduzeća i institucija neće praštati ako svoj posao ne obavljaju kako treba. Da li će oni koji su bacili novac poreskih obveznika svesno ga držeći u Univerzalu ostati na svojim funkcijama ili za njih više neće biti mesta u javnom sektoru, biće lakmus test spremnosti nove vlade da delima podrži svoje reči. U suprotnom će ozbiljan kredibilitet dobiti objašnjenja koja se nezvanično čuju, a po kojima se direktori koji su ulagali u Univerzal osećaju sigurno, jer im je s političkog vrha naloženo da sredstva drže upravo u toj banci.

Čekamo…

Naš list je tokom jučerašnjeg dana pismenim putem podsetio Agenciju na rešenje poverenika i njihovu zakonsku obavezu da po njemu postupe, kao i na činjenicu da je rok za objavu podataka već prošao, ali do zaključenja ovog broja nikakav odgovor nismo dobili. Istovremeno, Danas je telefonskim putem pokušao da dobije objašnjenje zbog čega po nalogu poverenika do sada nije postupljeno, ali je osoba zadužena za odnose sa medijima bila odsutna. Obećano nam je da će joj naši kontakti biti prosleđeni, ali povratni poziv do kraja dana nije stigao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari