Malo je to što prenose mediji, „Šumadija DES“ je tako temeljno opljačkana da predstavlja klasičan primer uništavanja preduzeća, metalskog kompleksa i privrede, uopšte…

 Tačno je, inače, da utvrđeni gubici preduzeća iznose 151 milion dinara, da je firma, na osnovu tužbi zaposlenih zbog neisplaćenih zarada, u blokadama od 15 miliona dinara, ali u gubitke i dugove nije uračunata vrednost opljačkane imovine, kao ni činjenica da nam je za osposobljavanje devastirane i svesno uništene opreme potrebno oko 120.000 evra – kaže za Danas novi direktor kragujevačkog preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Šumadija DES“ Milorad Bajović.

To potvrđuje i državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Stana Božović, koja kaže „da je bivše poslovodstvo dovelo tu firmu na rub propasti“, te da je „iz njega pokradeno sve što je moglo da se ponese, uključujući i sav bakar iz pogona, koji je pretopljen…“ Božovićeva je, nakon posete „Šumadiji DES“, izjavila i da su u firmi „poskidani i kablovi za struju, a da astronomski skupe mašine nikada nisu korišćene, dok su sredstva za nabavku repromaterijala potrošena nenamenski, kao i novac iz republičkog budžeta za subvencionisanje plata“. Sekretarka je prva precizirala koliki su gubici, kao i da je račun preduzeća u blokadi zbog dugova prema zaposlenima, koji dostižu oko 15 miliona dinara. I gubici i dugovi nastali su, prema njenim rečima, od 2010. do 2013. godine.

Bajović, međutim, koji je na funkciji direktora od 25. jula, nakon smene poslovodstva i izbora nove Skupštine preduzeća, tvrdi da su pljačka i uništavanje firme trajali od kraja 2008. do letos. Država je, navodi on, u decembru 2008. postala vlasnik 100 odsto kapitala „Šumadije DES“, i od tada do letošnje smene na čelu preduzeća su, kaže, napravljeni gubitak od 151 milion dinara i dug prema zaposlenima od 15 miliona dinara.

Podsetimo da je „Šumadija DES“, u kojoj su većina od oko 90 zaposlenih osobe sa invaliditetom, najširoj domaćoj javnosti postala poznata krajem leta 2011, zbog tronedeljnog štrajka glađu šestorice invalidnih radnika, koji su, sa ostalim kolegama, zahtevali isplatu zaostalih zarada i pokretanje proizvodnje u preduzeću. Isti vid protesta iz avgusta pretprošle godine okončan je smenom poslovodstva i delimičnim ispunjenjem zahteva pobunjenih radnika. Ali, problemi ni nakon toga nisu rešavani, pa su radnici sa invaliditetom i letos bili prinuđeni da skrenu pažnju javnosti, posle čega je na skupštini došlo do smene poslovodstva.

Novi čelnici smatraju da sve nade za spas firme nisu izgubljene, te da je za eventualno oživljavanje neophodno najpre da se država seti da je njen stopostotni vlasnik i da obezbedi sredstva za osposobljavanje opreme i nabavku repromaterijala, kako bi proizvodnja ponovo bila pokrenuta. Potrebno je, dodaju, i da se u preduzeće vrati ono što je minulih godina iz njega pokradeno.

Čekaćemo

Direktor „Šumadije DES“ Milorad Bajović kaže da je Skupština preduzeća još pre tri meseca podnela krivičnu prijavu protiv rukovodilaca koji su na čelu firme bili od decembra 2008. do letos, zbog „neovlašćenog otuđenja imovine i drugih dela“. Odgovora od nadležnih organa, međutim, još uvek nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari