Verstapen pobedio u trci za Veliku nagradu Emilije Romanje 1Foto: EPA-EFE/DANILO DI GIOVANNI

Vozač Red Bula Maks Verstapen pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Emilije Romanje.

Verstapen je u samoj završnici uspeo da odbije napad Landa Norisa iz Meklarena i ostvario 59. pobedu u karijeri. Trostruki uzastopni šampion trku je završio za sat, 25 minuta, 25,252 sekunde.

Noris je kroz cilj prošao sa 0,725 sekundi zaostatka, a treće mesto zauzeo je Šarl Lekler iz Ferarija sa 7,916 sekundi zaostatka.

Vozač Meklarena Oskar Pjastri zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Karlos Sajnc iz Ferarija, a šesto i sedmo mesto zauzeli su vozači Mercedesa Luis Hamilton i Džordž Rasel, koji je osvojio dodatni bod za najbrži krug trke.

Vozač Red Bula Serhio Perez zauzeo je osmo mesto, deveti je bio Lens Strol iz Aston Martina, a 10. mesto zauzeo je Juki Cunoda iz ekipe RB.

Verstapen je dobro startovao sa pol pozicije i sačuvao je prvo mesto ispred Norisa, Leklera, Sajnca i Pjastrija, koji je startovao sa petog mesta umesto sa drugog zbog kazne iz kvalifikacija.

Dobro je krenuo i Hamilton, nadoknadio je poziciju i popeo se na sedmu, Hulkenberg se popeo za dve na osmu, a Perez za jedno mesto, na 10.

Do četvrtog kurga Verstapen je 1,5 sekundi prednosti nad Norisom, koji je imao 2,6 sekundi prednosti nad Leklerom.

Sainc je ekipi Ferarija putem radija rekao da je Meklaren brz, nakon što mu se na pola sekunde primakao Pjastri u osmom krugu.

Verstapen je u 12. krugu imao tri sekunde prednosti, a u tim trenucima vozači su počeli da odlaze u boks na zamenu guma, Rikardo i Cunoda, a Alonsu su se zapalile prednje kočnice.

Trostruki uzastopni šampion je uvećavao prednost na čelu i do 18. kruga imao je 5,2 sekunde nad Norisom, koji je uspevao da drži Leklera na dve sekunde. Perez je izleteo sa staze i izgubio je dosta vremena, ali je zadržao osmo mesto.

Rasel je u 22. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao 10. iza Okona, a ispred Magnusena. Krug kasnije na zamenu je otišao i Noris i vratio se kao šesti ispred Pereza, koji ga je odmah pretekao i preuzeo njegovu poziciju.

Rasel je pretekao Okona za deveto mesto, a Pjastri je u 24. krugu otišao u boks i vratio se na stazu kao osmi. Noris je u istom krugu pretekao Pereza za peto mesto i našao se iza Hamiltona.

Verstapen je u 25. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao četvrti iza Hamiltona, a ispred Norisa, koji je tada vozio najbrži krug.

Krug kasnije na zamenu guma otišao je Lekler i na stazu se vratio kao šesti iza Pereza, a ispred Pjastrija.

Lekler je u 27. krugu pretekao Pereza, a isto je učinio i Pjastri. Krug kasnije u boks su otišli Sainc i Hamilton i na stazu su se vratili kao šesti, odnosno deveti.

Sainc je sustizao Pereza i pretekao ga je u 30. krugu za petu poziciju, a Pjastri se primakao Lekleru vozeći najbrži krug.

Rasel je zatim pretekao Pereza i preuzeo šesto mesto, a Hamilton je preuzeo osmo od Strola. Hamilton se primakao Perezu i pretekao ga je u 37. krugu za sedmo mesto.

Perez je u 38. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao 11. iza Rikarda. On je ubrzo pretekao Rikarda i Hulkenberga, a zatim i Cunodu i popeo se na osmo mesto u 42. krugu.

Noris se požalio da nema tempo, nakon što mu je Verstapen pobegao na sedam sekundi, a Lekler mu se primakao na nešto više od sekund.

Uspeo je Noris da se odlepi od Leklera do 50. kruga na 2,8 sekundi. Strol je u 51. krugu pretekao Cunodu za deveto mesto, a u 53. krugu Rasel je drugi put otišao na zamenu guma i vratio se na stazu kao sedmi ispred Pereza, a iza timskog kolege Hamiltona.

Iz Red Bula obavestili su Verstapena da mora da ostane u okvirima staze, pošto ima opomenu, kako ne bi dobio kaznu i ispustio prvo mesto, pošto se Noris primakao na 3,3 sekunde u 54. krugu.

Noris je smanjivao zaostatak, u 57. je imao 1,7 sekundi, ali je Holanđanin uspeo da odbije napad. Ponovo je napao Noris dva kruga pre kraja i smanjio na 1,1 sekund, a zatim se spustio ispod sekunde. On je vršio pritisak i pokušavao da pretekne Verstapena, ali nije uspeo, pa je Holanđanin ostvario treću uzastopnu pobedu u Imoli.

Naredna trka u šampionatu vozi se 26. maja za Veliku nagradu Monaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari