Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi juče je u Novom Pazaru posetio Regionalnu razvojnu agenciju Sandžaka (SEDA), koja realizuje projekat „Razvoj privatnog sektora“, vredan četiri miliona dolara. Program koji inače finansira USAID, realizuje se u 11 opština južne i jugozapadne Srbije kroz dva segmenta – pomoć mladima i ženama da započnu biznis sopstvenim sredstvima i podršku lokalnim srednjim i malim preduzećima da učestvuju na međunarodnim sajmovima.


– Mladi i žene će dobiti odgovarajuću obuku i mogućnost da se takmiče za dobijanje besplatnih sredstava za nabavku opreme ili mašina. Od ukupno 200, na bespovratna sredstva , u proseku od 8.000 dolara, mogu da računaju 32 najbolja biznis plana. Kada je u pitanju učešće na međunarodnim sajmovima, dva smo već izabrali: Celje u Sloveniji i Minhen u Nemačkoj – objašnjava Samir Kačapor, direktor SEDA, i dodaje da je u toku trening za 70 preduzetnika iz Novog Pazara, Tutina i Sjenica.

Ovoj poseti prethodio je razgovor američkog ambasadora Kirbija i novopazarskog gradonačelnika Meha Mahmutovića o političkoj, ekonomskoj i socijalnoj situaciji u ovom gradu. Ambasador Kirbi je ocenio da je ovo „dinamičan region u Srbiji, jedan od regiona gde raste broj stanovnika“.

– Razgovarali smo kako zajedno možemo da rešimo probleme ovde. Za američku vladu je vrlo važno da pomognemo mladim ljudima da nađu posao i ostanu ovde – naglasio je američki diplomata, koji boravak u ovom delu Srbije nastavlja danas posetom opštini Tutin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari