Srbija treba da sledi primer razvijenih zemalja koje upravo kroz ulaganje u ICT sektor vide mogućnost za uspešan izlazak iz ekonomske krize. U tom smislu naše ministarstvo ima dobru saradnju sa privredom u Srbiji, koja treba da bude zamajac za razvoj informacionih tehnologija a država pak sa svoje strane treba da prati inicijative privrede i omogući njihovo sprovođenje. Na tu temu smo imali niz razgovora i sa udruženjem stranih investitora ali i sa Privrednom komorom Srbije – izjavio je juče na konferenciji „Investicioni razvoj ICT sektora Srbije“ Stefan Lazarević, državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.


Prema njegovim rečima jedan od prioriteta treba da bude razvoj brzog interneta i brodbenda. U tom smislu treba utvrditi gde je na teritoriji Srbije brodbend razvijen a gde nije zastupljen u potrebnoj meri kako bi se to poboljšalo.

– Ono što je Srbiji potrebno je funkcionalna elektronska uprava. Treba ulagati u ICT tehnologije jer se na taj način ostvaruje i bolja koordinacija između organa državne uprave. Takođe, mi u ministarstvu obraćamo i posebnu pažnju, kada je reč o ICT tehnologijama, na podršku malim i srednjim preduzećima i naučnoj zajednici. Jedan od prioriteta treba da bude i unapređenje elektronskog poslovanja a da bi se to uspešno i sprovelo potrebno je izmeniti nekoliko zakona koji regulišu tu oblast. Mogu da istaknem i da se Srbija ubrzano sprema i za elektronske javne nabavke i očekujem da će se procedura na takav način u našoj zemlji sprovoditi već za godinu do dve dana – istakao je Lazarević. On je dodao da nadležni u Srbiji shvataju značaj ICT tehnologija za bolji privredni razvoj društva a da se shvata i značaj tih tehnologija za školstvo pa su sve osnovne škole u zemlji dobile računare.

Hagai Džonatan Arbel, generalni direktor izraelske firme Veriest venture je istakao da vlada te zemlje veoma mnogo ulaže u podršku ICT sektoru i to najviše u početnoj fazi kada je firmama iz te oblasti ta podrška i najpotrebnija. On je dodao da je njegova firma u Srbiji prisutna u poslednje tri godine.

– Investirali smo u naše poslove u Srbiji milion dolara i otvorili 25 radnih mesta. Zadovoljni smo time što smo školovanim mladim ljudima omogućili da nađu posao u svojoj zemlji umesto da idu u inostranstvo – istakao je Arbel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari