Mere štednje, izražene između ostalog i kroz smanjivanje plata i penzija, neće dati bilo kakve pozitivne rezultate. Naprotiv, takav potez Vlade Srbije samo je smanjio kupovnu moć građana, potrošnju i proizvodnju a pospešiće i otpuštanje radnika. Takve mere su već dale negativne rezultate u južnoj Evropi i jedino što su proizvele je veliki socijalni bunt u zemljama poput Grčke ili Španije. Mere štednje ne mogu da postignu cilj i jedini ispravan put za oporavak ekonomije u Srbiji je reindustrijalizacija, jer samo na taj način se mogu obezbediti poslovi preduzećima a plate i radna mesta zaposlenima – izjavio je Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije na jučerašnjoj konferenciji „Posledice politike štednje“ u okviru projekta „Evropski socijalni dijalog 2015“ u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije i Fondacije „Fridrih Ebert“ u Beogradu.

Prema njegovim rečima loša spekulativna privatizacija u Srbiji sprovedena u poslednjih 15 godina potpuno je zanemarila proizvodnju i na taj način urušila i osiromašila srpsku privredu.

– Veoma brzo nas očekuje situacija u kojoj će veliki broj preduzeća u restrukturiranju završiti u stečaju a ogroman broj će biti likvidiran što predstavlja opasnost da bez posla ostane oko 50.000 radnika zaposlenih u tim firmama – naglasio je Mihajlović.

Goran Nikolić, iz Instituta za evropske studije rekao je da u 2015. godini zbog primene oštrih mera fiskalne konsolidacije Srbiju čeka pad BDP-a od 0,5 odsto.

– Prognoze da će doći do rasta zaposlenosti u 2016. su potpuno nerealne s obzirom da nema direktnih investicija koje bi to mogle da omoguće. Jedino što pozitivno može da utiče na rast BDP-a su javne investicije koje mora da budu kombinovane sa ulaganjima u industrijski razvoj – istakao je Nikolić.

On je dodao da je postojanje Fiskalnog saveta čiji rad se finansira novcem građana Srbije, potpuno izlišno i da bi ga trebalo ukinuti.

– Upravo bi ukidanje nepotrebnih institucija, poput Fiskalnog saveta trebalo da bude prvi potez Vlade u cilju mera štednje. U suštini, Fiskalni savet je ništa drugo do „mali Međunarodni monetarni fond“. Ta institucija ne radi ništa drugo sem što ponavlja mišljenje MMF-a. MMF je već prisutan u Srbiji tako da nam nije potrebna paralelna institucija – smatra Nikolić.

Bela Galgoši, viši istraživač Evropskog sindikalnog instituta, ističe da je, bez obzira na ekonomsku krizu, članstvo u Evropskoj uniji za Srbiju dobra stvar i da Beograd treba da nastavi sa procesom pridruživanja.

– Članstvo u EU omogućava pristup fondovima a pospešuje i direktne strane investicije. Takođe, članstvo garantuje i ostvarivanje niza socijalnih prava koja se, primera radi, ne uvažavaju u nekim drugim razvijenim delovima sveta – zaključio je Galgoši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari