Iako je Danas pre dva dana zatražio od Privredne komore informaciju ko je sve kandidat za predsednika PKS i za druge organe koji će se birati 23. decembra, iz odgovora koji je stigao istog dana nije se dalo naslutiti da je procedura zapravo već završena i da će se na sednici Skupštine zakazanoj za 23. decembar pojaviti samo jedan kandidat – sadašnji potpredsednik Marko Čadež.

– Statutom Privredne komore Srbije predviđeno je da predsednika PKS bira Skupština Komore, na predlog Upravnog odbora Komore. Predlaganje kandidata Upravnom odboru je u toku. Nakon izbora, predsednik PKS predlagaće imenovanje i razrešenje funkcionera i drugih rukovodećih lica, u skladu sa statutarnim ovlašćenjima – kratko je odgovorila informativna služba PKS.

Međutim, prema saznanjima našeg lista, procedura za izbor novog predsednika već je uveliko bila u toku, ali, kako tvrde naši izvori, ne i u skladu sa statutom Komore. Naime, dan pre odgovora koji nam je poslat, 17. decembra, odborima Komore zakazana je mejlom E-sednica, samo sa jednom tačkom dnevnog reda – da se članovi pismenim putem izjasne o predlogu za predsednika PKS.

– Zbog hitnosti utvrđivanja predloga kandidata za predsednika Privredne komore Srbije, a sa ciljem efikasnosti i celishodnosti odlučivanja, molimo Vas da se pisano izjasnite da li ste saglasni da se Marko Čadež, potpredsednik PKS, predloži za kandidata za predsednika – stoji u pozivu za E-sednicu uz napomenu da obrazac saglasnosti treba da pošalju najkasnije 19. decembra do 12 sati.

Privrednici koji su članovi Komore ipak nisu videli razlog da se sednica na kojoj se razmatra najvažnije pitanje, održi po tako skraćenoj proceduri. Njima je jasno da je bilo neophodno da se pokrene postupak, ali podsećaju i da je statutom određeno da se predsednik bira iz redova istaknutih privrednika.

– Da bi Upravni odbor mogao da izađe sa predlogom kandidata, potrebno je da na sednici utvrdi postupak kandidovanja, jer to statutom nije precizirano. To je deo ustaljene prakse koja prethodi izboru predsednika, a obuhvata uključivanje širokog kruga relevantnih subjekata. Ali, ovoga puta to nije ispoštovano, kao što nije istaknut ni rok do koga se kandidati mogu predlagati, niti je predlog obrazložen, već je samo prosleđena biografija kandidata iz koje se vidi da je bio uspešan pi-ar nemačke ambasade, kao i da je pre nekoliko meseci postao direktor našeg predstavništva za tu zemlju i Austriju – tvrdi jedan od sagovornika Danasa.

Ipak, uprkos nedostacima kandidature, nema sumnje da će proći predlog iza kojeg, tvrde naši sagovornici, stoji ministar privrede, prethodno predsednik PKS, kao i želja aktuelne vlasti da stvori čvršće veze sa Nemačkom. Uz to, nema ni previše vremena za premišljanje, jer sednica skupštine mora da se održi do kraja ove godine, kako bi bio usvojen finansijski plan za narednu godinu, odnosno budžet Komore, ali i da se utvrdi visina članarine, s obzirom na to da privreda više nema zakonsku obavezu da finansira tu asocijaciju.

Marko Čadež juče nije bio u prilici da komentariše spekulacije o načinu izbora i tvrdnje da je time prekršen statut PKS, jer se u vreme kada smo pokušali da ga kontaktiramo nalazio na konferenciji u Frankfurtu.

Bogato novinarsko iskustvo

U biografiji Marka Čadeža, koja je dostavljena članovima odbora PKS, navodi se da je rođen 1977, da je zvanje diplomiranog menadžera komunikacija stekao na frankfurtskoj Akademiji za marketing i komunikacije, a da je obrazovanje dopunjavao na internacionalnim institutima, Dojče vele akademiji, te da je stekao zvanje „Licencirani trener za Srbiju u oblasti multimedia-novinarstva“. Radio je u raznim redakcijama, od domaće „Politike“ do frankfurtskih „Vesti“ a čitavu deceniju je bio i na medsti pi-ara nemačke ambasade. Od 2013. osnivač je i izvršni direktor udruženja „Forum Srbija-Nemačka“, a u strukturu Privredne komore Srbije ulazi početkom aprila ove godine, kada je imenovan za direktora predstavništva PKS-a u Nemačkoj i Austriji. Nakon što je aktuelni ministar privrede otišao na tu funkciju sa mesta predsednika PKS, na upražnjeno mesto imenovan je vršilac dužnosti Milivoje Miletić, dok je Čatež postavljen za potpredsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari