Od objavljivanja prošlogodišnje Bele knjige Vlada Srbije započela je reforme izmenom nekih od ključnih zakona i usvajanjem mera fiskalne konsolidacije, ali se još uvek očekuju važnije strukturne reforme. Posebno pozdravljamo značajna unapređenja u zakonima o radu i stečaju, koji su usvojili većinu predloga iz Bele knjige i treba da znatno podignu konkurentnost Srbije.

 Savet takođe pozdravlja usvojene hitne mere fiskalne konsolidacije i poziva Vladu da iskoristi svoj snažan politički mandat da nastavi sprovođenje dugoročnih mera koje uključuju privatizaciju, korporatizaciju javnih preduzeća i reformu javne uprave, kako bi se stvorio održiv javni sektor i unapredili uslovi za razvoj privatnog sektora – rekao je juče predsednik Saveta stranih investitora Frederik Kuen predstavljajući Belu knjigu 2014, publikaciju koju ovo udruženje objavljuje već 12 godina zaredom, sa ciljem da se Srbiji pomogne da unapredi poslovno okruženje i na taj način privuče više investicija i podstakne rast.

Kuen je preneo četiri ključna očekivanja Saveta od Vlade – sprovođenje fiskalne konsolidacije i unapređenje makroekonomske stabilnosti, zatim sprovođenje usvojenih zakona, nastavak unapređenja regulative i harmonizacije sa evropskim pravom i smanjivanje administrativnih prepreka. Savet sugeriše hitno osnivanje tima za podršku investitorima u okviru kabineta premijera i ponovno pokretanje projekta giljotine propisa.

Vujović: Sa MMF načelni dogovor

Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je da je Srbija sa Međunarodnim monetarnim fondom postigla načelni dogovor o ukupnom obimu ušteda koji bi u naredne tri godine trebalo da iznosi 4,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, odnosno 1,3 do 1,4 milijarde evra. On je kazao da se još ne zna koliki će obim prilagođavanja biti u kojoj godini, odnosno kolika će ušteda morati da uđe u budžet za 2015. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari