Kurti je vratio zemljište manastiru Dečani, ali moraće da ispuni još jedan ključni uslov: Sagovornik Danasa o zahtevima za članstvo Kosova u Savet Evrope 1foto EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ako je cilj Srbije bolji položaj srpske zajednice na Kosovu, onda je poboljšanje poštovanja ljudskih prava i vladavine prava ključno. Fokus članstva svake države u Savetu Evrope je upravo to i zbog toga bi Srbija trebalo da pozdravi članstvo Kosova, a ne da se tome opire – kaže za Danas Goran Miletić, direktor Civil Rights Defenders.

Sagovornik Danasa je komentarisao izjave međunarodnih predstavnika i faktora koji su Aljbinu Kurtiju, premijeru Kosova poručili da ukoliko država ne donese odluku o vraćanju zemljišta manastiru Dečani, nemoguće je ostvariti namere i težnje za članstvom Kosova u Savet Evrope.

Podsetimo, ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode izjavio je pre par dana kako bez poštovanja odluka Ustavnog suda o imovini manastira Visoki Dečani Kosovo ne može postati članica Saveta Evrope.

„Javno smo izjavili da je Savet Evrope organizacija vladavine prava i nesprovođenje presude vašeg Ustavnog suda je jasno kršenje vladavine prava i nije najbolji način da se ovaj cilj postigne što je pre moguće“, rekao je Rode.

Dodao je da je prema njemu Kosovo demokratska država i ukazao da u demokratskoj državi postoji garanta ustava, a to je Ustavni sud, a i da je taj sud doneo pravosnažnu odluku koju treba spovesti.

Prema rečima Gorana Miletića, najvažnija posledica članstva Kosova u SE će biti mogućnost da se svaki stanovnik Kosova obrati Evropskom sudu za ljudska prava ukoliko su mu prekršena osnovna prava.

– Dakle, to uključuje sve zajednice. Upravo zbog toga je bitno poštovanje neke presude Ustavnog suda Kosova na lokalnom nivou. Ustavni sud će ubuduće biti poslednja instanca pred obraćanje Evropskom sudu, pa Savet Evrope želi da se uveri da na Kosovu postoji jasan mehanizam za sprovođenje svih budućih presuda – ističe Miletić.

Dakle, dodaje, motiv premijera Kosova je svakako bio da pred međunarodnim akterima pokaže da na Kosovu postoji vladavina prava i da dodatno osigura članstvo u Savetu Evrope.

Kurti je vratio zemljište manastiru Dečani, ali moraće da ispuni još jedan ključni uslov: Sagovornik Danasa o zahtevima za članstvo Kosova u Savet Evrope 2
foto FoNet Milica Vučković

– Iako je u medijima u Srbiji objavljeno da je to ključni zahtev, to nije tačno. Postoji nekoliko oblasti koje su navedene (uključujući i promenu stava o ZSO) i 10 očekivanja koje se posebno izdvajaju. Ono što je tačno je da je ovaj zahtev pored prestanka upotrebe specijalnih snaga na severu Kosova- možda najkonkretniji. Međutim, drugih zahteva koji se tiču pravosuđa, vladavine prava i ljudskih prava takođe ima – napominje naš sagovornik Danasa.

Veoma su male šanse da Kosovo ne postane članica Saveta Evrope, bez obzira kada će se to tačno desiti, dodaje Miletić.

– Poštovanje presude Ustavnog suda je dobar korak i nije dobro što ga Srbija nije pozdravila – zaključuje Miletić.

Srpski zvaničnici do okončanja pisanja ovog teksta nisu se javno oglašavali u vezi sa vraćanjem zemljišta manastiru Dečani.

Međutim, opozicija na Kosovu poput bivšeg ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija pronalazi zamerke.

On navodi da odluka Vlade da primeni odluku Ustavnog suda i upiše zemljište u vlasništvo manastira Visoki Dečani nije pogrešna, ali jeste način na koji je vlada to rešila.

Pacoli je rekao da je ova odluka morala da se ispuni. Uprkos tome što se premijer Aljbin Kurti na sve načine protivio toj odluci, kako kaže Pacoli, ipak ju je prihvatio, jer „Kurtiju nije prvi put da neispunjava obećanja“.

– Način na koji je vlada rešila ovaj problem, odnosno ljudi iz vlade, je nešto drugo. Ako su ranije bili protiv i psovali, vređali, davali sve od sebe da ne prihvate ono što je juče prihvaćeno, sada su to uradili bez problema. Kao što smo navikli, nije prvi put da Kurti ne drži do svog obećanja, obećao je mnogo i nije održao reč. Naravno, u budućnosti moramo da se naviknemo na ovo i imaćemo i druge slučajeve – kazao je Pacoli.

Ipak, dodaje i ponavlja da je ta odluka morala da se donese.

– Bilo je pogrešno prihvatiti Ahtisarijev dokument, ali tada nismo imali nikakav uticaj na taj dokument, proglasili smo nezavisnost i normalno je da je ta obaveza morala da se ispuni – rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari