– Ovogodišnji Svetski ekonomski forum otvoren je juče u švajcarskom Davosu, u atmosferi iščekivanja današnje odluke Evropske centralne banke, koja bi, prema najavama, trebalo da saopšti da počinje da sprovodi mere kvantitativnih olakšica, odnosno da štampa evre i kupuje državne obveznice širom evrozone, u cilju podsticanja privrednog rasta. Italijanski premijer Mateo Renci, čiji se zemljak Mario Dragi nalazi na čelu ECB-a, iskoristio je svoje uvodno obraćanje u Davosu da podstakne ovu instituciju da danas učini to što se od nje očekuje.

Naglasivši da poštuje nezavisnost ECB-a, Renci je rekao da veruje kako bi monetarne podsticajne mere „pomogle da Evropa pošalje poruku novog ekonomskog pravca“. Renci i Dragi u ovom stavu stoje nasuprot Angeli Merkel i Bundesbanci, budući da se poslovično oprezni i „fiskalno odgovorni“ Nemci protive ovakvom upumpavanju novca.

Ako odluči da primeni podsticajne mere, ECB će oslabiti evro, što će imati naročiti uticaj na njegov odnos sa švajcarskim frankom, koji je ove nedelje drastično skočio nakon odluke Švajcarske narodne banke da prestane sa fiksiranjem svoje valute. Za građane Srbije koji imaju kredite u francima, to bi značilo novi rast mesečnih rata koje plaćaju u dinarima.

Posle dugo vremena, ove godine će i Srbija imati svog predstavnika na Svetskom ekonomskom forumu, pošto je premijer Aleksandar Vučić juče otputovao u Davos, gde ima dogovorene sastanke sa Angelom Merkel i premijerima Kine i Turske Li kećijangom i Ahmetom Davutogluom.

Vučić bi, prema najavama trebalo da se sretne i sa potpredsednikom vlade Švajcarske, Didijeom Burkhalterom i potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom, kao i sa predstavnicima više kompaija uključujući i Gugl i Esmark (koji bi trebalo da preuzme Železaru).

Davos je juče počeo temama o klimatskim promenama, o čemu je govorio bivši potpredsednik SAD Al Gor, i pitanjima religije i političkih konflikata, o čemu je govorio bivši premijer Velike Britanije Toni Bler, koji je na forumu kritikovan zbog odluke da učestvuje u napradu na Irak.

„Mislim da snosite veliku odgovornost za konflikte sa kojima se danas suočavamo“, rekao je jedan od učesnika foruma Bleru, dobivši aplauz od cele sale.

Usporavanje kineskog privrednog rasta je još jedna od globalnih ekonomskih tema koje su obeležile prvi dan samita u švajcarskom zimovalištu, gde je guverner Narodne banke Kine Zou Ksiaočoan ocenio da je za njegovu zemlju to dobra stvar. Kina je prošle godine ostvarila rast BDP-a od samo 7,4 odsto, što je najmanji rast u poslednje 24 godine i ispod cilja od 7,5 procenata.

„Ako kineski rast malo uspori, ali ekonomija zato postane održivija, to su dobre vesti. Ako vlada insistira na prevelikoj stopi rasta, to će odložiti neophodne strukturne reforme. Ljudima je sada više stalo do strukturnih reformi“,  rekao je guverner NBK.

On je dodao i da je pad cena nafte uplašio tržišta. Nafta je u 2014. pojeftinila skoro 50 odsto, usled pada tražnje i odbijanja zemalja članica OPEC-a da smanje proizvodnju. Stručnjaci okupljeni u Davosu juče su ocenili da će se niske cene nafte zadržati, tojest da ne treba očekivati skok cena u skorije vreme.

– Trenutno ima mnogo nafte u skladištima, tako da će biti potrebno neko vreme da se to potroši. To nije samo trenutni pad, već nešto što će imati trajan uticaj na deflaciju i industrijski razvoj – ocenio je Peter Terium, generalni direktor RWE-a, najveće nemačke naftne kompanije.

 

Za 2.500 učesnika, 1.700 aviona

Tokom četiri dana koliko traje Svetski ekonomski forum u Davos će stići rekornih 2.500 učesnika, koji će do ovog švajcarskog ski centra doleteti sa 1.700 privatnih aviona, a zatim helikopterima ili automobilima. Među učesnicima je više od 40 šefova država i vlada, zatim direktori vodećih svetskih kompanija, nobelovci, bankari i poznati umetnici.

 

Porošenko hitno napustio Davos

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko juče je naglo napustio Davos, objasnivši tu odluku „eskaliranjem nasilja na istoku Ukrajine“. Porošenko je rekao da je Rusija poslala novih 2.000 vojnika u zaraćeno područje, radi borbe sa ukrajinskom armijom, zbog čega je odlučio da se odmah vrati u Kijev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari