Na nedavnoj donatorskoj konferenciji u Briselu Srbija je za sanaciju štete od poplava dobila nešto više od 106 miliona evra donacija, objavljeno je na sajtu Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja. To znači da je od 995 miliona evra pomoći koje su prikupljene na konferenciji, čak 889 miliona evra u formi kredita, koje će pod više ili manje povoljnim uslovima naša zemlja morati da vrati.

Najdarežljiviji donator je Evropska unija koja je za saniranje poplavljenih područja izdvojila 80 miliona evra bespovratne pomoći. Od pojedinačnih zemalja najviše su dale Švajcarska (5,9 miliona), Japan (pet miliona) i Norveška (4,1 milion). SAD, Švedska i Austrija su Srbiji poklonile po dva miliona evra.

Turska je izdvojila 1,35 miliona, Velika Britanija 1,25, a Francuska okruglo milion evra. Od suseda, Mađarska nam je dala 500.000 evra, Albanija i Makedonija po 100.000 evra, a Bugarska 50.000. Među bivšim jugoslovenskim republikama izdvojila se Slovenija sa 150.000 evra.

Međunarodne finansijske institucije MMF, Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka nisu dale donacije, već će svu pomoć dostaviti u obliku kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari