Iako zvanični podaci zaključno sa julom pokazuju da su u Srbiji nezaposlena ukupno 739.073 građanina, stručna javnost je veoma skeptična u vezi s tačnošću tog podatka i smatra da je broj nezaposlenih u našoj zemlji znatno veći nego što je statistički obelodanjeno.

– Ja bih iskreno voleo da je cifra sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje autentična, ali se bojim da ipak nije tako. Naime, reč je samo o onim ljudima koji su evidentirani na spiskovima NSZ a nikako o svim ljudima koji su po raznim osnovama bez posla u Srbiji. Poznato je da oni koji se redovno ne prijavljuju na evidenciju NSZ nisu na tim spiskovima, ali to automatski ne znači da oni imaju i posao. U najvećem broju slučajeva ga nemaju. Takođe, veliki broj nezaposlenih ni ne pokušava da se prijavi Nacionalnoj službi za zapošljavanje jer su svesni da je šansa da preko nje nađu zaposlenje minimalna. Kad se sve to uzme u obzir, nemoguće je poverovati u zvaničnu cifru nezaposlenih u Srbiji – kaže za Danas Mahmud Bušatlija, ekonomski analitičar.

On ističe da je daleko realnija nezvanična procena koja govori o oko milion nezaposlenih u Srbiji.

– U prilog toj pretpostavci govori i procena Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke od pre nekoliko godina o 250.000 „neformalno“ zaposlenih u Srbiji, odnosno o onima koji nisu zvanično prijavljeni. Dakle, po svemu sudeći „siva ekonomija“ i dalje postoji u Srbiji i određen broj ljudi i dalje radi a nije prijavljen – ističe Bušatlija.

  Podatak Republičkog zavoda za statistiku da je broj nezaposlenih manji za 6.937 ili za 0,93 odsto nego u junu, Bušatlija objašnjava letnjim sezonskim radovima koji će privremeno zaposliti određeni broj ljudi. Prema godinama starosti, učešće mlađih do 30 godina u registrovanoj nezaposlenosti je 25,2 odsto, lica starijih od 50 godina je 27,1 odsto, dok je učešće onih od 30 do 49 godina 47,7 odsto, pokazali su podaci Ankete o radnoj snazi za prvi kvartal ove godine. Anketna stopa nezaposlenosti u Srbiji za prvi kvartal ove godine je 19,2 odsto (za stanovništvo uzrasta od 15 i više godina, što predstavlja smanjenje za 1,6 u odnosu na prvi kvartal 2014. godine). Anketna stopa zaposlenosti za prvi kvartal 2015. godine iznosi 49,9 odsto (za stanovništvo radnog uzrasta starosti od 15 do 64 godine), a broj zaposlenih procenjen je na 2.390.044 lica. Ta vrednost stope zaposlenosti predstavlja smanjenje za 0,5 procentnih poena u odnosu na prethodni kvartal, ali je za 1,9 procentnih poena veća u odnosu na prvi kvartal 2014, kada je iznosila 48 odsto. Prema anketi, u prvom kvartalu 2015. godine povećao se broj zaposlenih za 160.981 lice u odnosu na prvi kvartal 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari