Tender za privatizaciju nacionalne avio kompanije JAT biće raspisan u ponedeljak 1. avgusta – izjavio je za Danas Miodrag Miljković, državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku.


Transformacija JAT ervejza, odnosno njegova podela na dva preduzeća, odvijaće se paralelno sa raspisivanjem tendera za pronalaženje strateškog partnera za tu kompaniju. Ono što je u ovom trenutku poznato je da tender za prodaju JAT-a, koji je pripremila konsultantska kuća Dilojt i Tuš, predviđa da nova kompanija bude zavisno društvo JAT ervejza. Vlasnički udeo bi nakon toga sa JAT-a bio prebačen na Vladu Srbije, dok bi pobednik na tenderu dokapitalizovao novu kompaniju u dogovorenom iznosu.

U novu kompaniju bi bili prebačeni avioni i deo ljudstva JAT ervejza kao i jedan deo imovine. Potencijalni ponuđači će imati rok do 30. septembra da dostave prijave, a nova kompanija bi trebalo da bude operativna do kraja godine. Prema programu koji je Vlada Srbije donela 26. jula prilikom ocenjivanja ponuda na tenderu kriterijumi će biti izvodljivost i realnost strateškog, poslovnog i investicionog modela, visina ponuđenog uloga i broj zaposlenih preuzetih od Jat ervejza. Cilj nove kompanije je da bude konkurentna na tržištu i da omogući rad zavisnih firmi JAT-a.

Kada je pak reč o staroj kompaniji, sredstva koja bi preostala u njoj bila bi usmerena na vraćanje dugovanja JAT ervejza a u njenom sastavu bi ostao i višak zaposlenih. Kakva će biti sudbina stare kompanije, bolje reći onoga što je preostalo od JAT-a znaće se početkom sledeće godine. U ovom trenutku u opticaju su dve varijante. Jedna je da stara kompanija opterećena dugovanjima vremenom prestane sa radom. Druga varijanta je da ona nastavi svoje delovanje ali kao čarter kompanija. Podsećanja radi, Vlada Srbije se na transformaciju JAT-a odlučila na svojoj sednici 16. aprila prošle godine. Tada je odlučeno da se osnuje nova nacionalna avio kompanija u zajedničkom vlasništvu sa inopartnerom. U martu ove godine je kao konsultant za posao transformacije i raspisivanja tendera angažovana firma Dilojt i Tuš. U ovom trenutku nije poznato koliki će biti udeo strateškog partnera u vlasništvu nad novom avio kompanijom.

Kvartalni rast 2,2 odsto

Beograd – Realni rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu 2011. godine u odnosu na isti kvartal prošle iznosio je 2,2 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. Rast je meren cenama iz prethodne godine.

Maloprodaja na nizbrdici

Tokom prvih šest meseci ove godine promet robe u trgovini na malo je u odnosu na isti period prošle godine manji za 1,9 odsto u tekućim cenama, i za 13 odsto u stalnim cenama. U junu 2011. u odnosu na maj iste godine, taj promet je i u tekućim i u stalnim cenama veći za 1,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari