Najviše stope rasta u 2015. godini od 3,4 i 3,2 procenta očekuju se u Crnoj Gori i Makedoniji, dok će Srbija ove godine imati najnižu stopu od 0,5 odsto, navodi se u izveštaju Svetske banke o ekonomskim aktivnostima u šest zemalja jugoistočne Evrope. Na rast BDP-a uticale su privatne investicije, kao i domaća potražnja i dešavanja na globalnom nivou.

Iako su Srbija i BiH u zaostatku sa rastom BDP-a u odnosu na ostale zemlje obuhvaćene ovim izveštajem, ocena Svetske banke jeste da se one brže od očekivanog oporavljaju od poplava koje su ih pogodile prošle godine. Oporavak je, kako se navodi u izveštaju, podstakao otvaranje novih radnih mesta, a zapošljavanje u regionu se polako poboljšava, s tim da se u Srbiji i Makedoniji beleži rast zaposlenosti najveći za poslednjih šest godina.

Međutim, nezaposlenost među mladima u regionu i dalje je veoma visoka i iznosi oko 45 odsto, što ne samo da sa sobom nosi nesagledive kratkoročne i dugoročne ekonomske troškove, već ima i socijalne posledice. U izveštaju se navodi da iako je makroekonomska stabilnost neophodna za održivi rast prihoda, ona nije dovoljna. Strukturne reforme koje se tiču tržišta rada, konkurentnosti i javnih finansija treba sprovesti kako bi se povećao privredni rast u regionu i kako bi privrede tih zemalja ponovo počele da se približavaju onima u EU.

„Istrajavanje na reformama, uz održavanje privredne stabilnosti daće podsticaj privrednom rastu. Program strukturnih reformi ima više ciljeva, stimulisanje zapošljavanja ukidanjem negativnih podsticaja i prepreka za formalno zapošljavanje, podržavanje investicija tako što će se unaprediti upravljanje i poslovno okruženje, kao i unapređivanje međunarodne integracije i konektivnosti. To takođe zahteva i da javne službe i sistemi socijalne zaštite budu efikasniji i pravedniji“, piše između ostalog u izveštaju Svetske banke.

Svetska banka se u ovom izveštaju osvrće i na prolazak migranata kroz zemlje regiona, istakavši da su sve pokazale zrelost i saosećanje u odnosu na izbeglice koje prolaze kroz njihove zemlje. Priliv migranata u budućnosti može uticati na odliv ljudi iz zemalja JIE u članice EU, što će uticati na njihova tržišta rada i priliv doznaka, navodi se u izveštaju. „Podsticanje zapošljavanja, ulaganje u ljudski kapital, preokretanje trenda odliva stanovništva i stvaranje prilika za zaradu kod kuće pomoći će da se mladi motivišu da ostanu kod kuće ili da se vrate iz inostranstva“, rekla je Elen Goldštajn, direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari