Delegacija Evropske unije u Beogradu poslala je juče u Brisel pismo ministarke finansija Diane Dragutinović koja je tražila da nadležni evropski direktorati ocene da li sua dvojnim akcizama povređene odredbe Prelaznog trgovinskog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odgovor bi ekspresno mogao da stigne danas ili već sutra, saznaje Danas u Evropskoj komisiji. Kako nam je rečeno, na nadležnim direktoratima Evropske komisije je da utvrde da li je došlo do kršenja SSP-a nakon čega će mišljenje biti prosleđeno Vladi.


Kako smo saznali u Vladi Srbije, ministri koji su nadležni za ovo pitanje pomirili su se sa tim da sve zavisi od mišljenja Evropske komisije i ne opiru se mogućnosti da će morati da ponovo menjaju Zakon o akcizama ukoliko Brisel to bude tražio (a bez čega bi bilo ugroženo i sticanje statusa zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji krajem godine). S druge strane, Vlada će se naći u ozbiljnom problemu jer je bilo planirano da dvojne akcize važe do 2012. odnosno do trenutka kada Naftna industrija Srbije završi rekonstrukciju rafinerije u Pančevu bez čega ne bi mogli da budu konkurentni uvoznicima iz EU. Prema dogovoru sa ruskom stranom Vlada do te godine ne bi preduzimala mere koje bi ugrozile poziciju domaću proizvodnju derivata. Međutim, ukoliko u Nemanjinoj 11 budu morali, zbog mišljenja Evropske komisije, da menjaju akcize i izjednače ih za sve vrste naftnih derivata doći će do kršenja ugovora sa ruskom stranom pa je neizvesno kakva bi reakcija mogla da usledi iz Rusije. Kako saznajemo, reakciju Evropske komisije ne očekuju željno samo naftne kompanije koje posluju u Srbiji, a imaju centrale u zemljama EU već i duvanske kompanije. Naime, ukoliko Brisel oceni da je neophodno da akcizni zakon bude menjan, duvanske kompanije očekuju da Vlada ponovo sedne s njima za sto i uredi pitanje akciza na cigarete kroz dogovor. Ukoliko se Zakon o akcizama menja, rekao nam je sagovornik u jednoj od kompanija, to je prilika da se na sistemski i sporazuman način reši i problem prekomernog podizanja akciza na cigarete.

Uvidom u Prelazni trgovinski sporazum može se videti da su prekršena najmanje tri člana tog dokumenta, a verovatno i četiri. Najvažniji je član 22 (član 37 SSP) gde se navodi da će se i EU i Srbija uzdržavati od uvođenja svake mere ili prakse unutrašnje fiskalne prirode, kojom se proizvodi jedne strane, neposredno ili posredno, diskriminišu u odnosu na slične proizvode koji potiču sa teritorije druge strane. Prema članu 26 Prelaznog trgovinskog sporazuma, zaštitne mere mogu se uvoditi jedino ako to prouzrokuje ozbiljnu štetu domaćoj industriji sličnih ili direktno konkuretnih proizvoda ili poremećaje koji mogu da dovedu do ozbiljnog pogoršanja ekonomske situacije u nekoj oblasti privrede zemlje koja uvozi te proizvode. U takvim situacijama zaštitna mera morala bi da bude vremenski ograničena, a druga strana o tome obaveštena. U članu 28 Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbija se obavezala da postepeno prilagodi sve državne monopole komercijalnog karaktera kako bi obezbedila da, do isteka tri godine od stupanja na snagu sporazuma, više ne postoji diskriminacija u pogledu uslova pod kojima se roba nabavlja i prodaje. Kao prekršen mogao bi da se smatra i član 21. PTS gde se navodi da od dana stupanja na snagu tog sporazuma, u trgovini između EU i Srbije neće biti uvedene nove carine na uvoz ili izvoz ili dažbine koje imaju isto dejstvo, niti će one koje se već primenjuju biti povećavane.

Dok se s jedne strane procenjuje da dvojne akcize diskriminišu naftne kompanije iz Evrope, u Vladi tvrde da dvojne akcize ne postoje već da je reč o posebnim akcizama na kvalitetnije i na lošije gorivo. Njihovo uvođenje opravdava se tvrdnjom da bi lošiji benzini više poskupeli da su primenjene iste akcize što bi pogodilo građane. S druge strane, evropskim naftnim kompanijama onemogućeno je da uvoze goriva lošijeg kvaliteta.

LDP uputio u parlament predlog izmena

Liberalno-demokratska partija uputila je juče u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmenama Zakona o akcizama, kojim je predviđeno da se akcize na motorne benzine, dizel goriva i tečni naftni gas smanje i vrate na nivo od pre 1. januara, izjavio je predsednik LDP Čedomir Jovanović. „Ako bude usvojen predlog zakona LDP-a, već tokom nedelje je moguće održati hitnu sednicu parlamenta i usvojiti rešenje po kojem bi motorni benzini pojeftinili za 4,8 dinara po litru, a sva dizel goriva za 4,5 do 6,5 dinara po litru. Tečni naftni gas bio bi jeftiniji za 2,7 dinara“, rekao je Jovanović u izjavi dostavljenoj medijima. Tanjug

Mrakić: Akcize u skladu sa direktivama EU

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić izjavio je juče da su akcize na gorivo u Srbiji u skladu sa direktivama Evropske unije. „Visina akciza za motorne benzine i dizel goriva u Srbiji diferencirana je prema kvalitetu goriva koji se plasira na tržište i ne zavisi od toga da li gorivo domaće ili uvozno“, kazao je on agenciji Beta. Mrakić je naveo da u EU ne postoji zabrana uvođenja različitih akciza za različite vrste benzina i dizela i dodao da u Austriji,Belgiji, Bugarskoj, Nemačkoj, Estoniji, Francuskoj i Švedskoj nisu jednake akcize na sve vrste benzina. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari