Može se konstatovati da sporazum CEFTA funkcioniše sa privrednog aspekta. Taj sporazum je potpisan kako bi se obezbedila liberalizacija tržišta robe i dobara, a takođe osnovni je preduslov za ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju. Sporazum CEFTA se odvija bez posebnih problema izuzev sa teritorijom Kosova i Metohije zbog aktuelne situacije u koju smo svi upućeni.

Moram da istaknem da me raduje što je ponovo uspostavljen promet robe iz Srbije ka Kosovu. Međutim, problem je u tome što roba koja se sa Kosova upućuje ka Srbiji nema potrebnu dokumentaciju. Dakle, problem su jednostrani potezi koje povlači Priština. Da bi se promet robe i dobara odvijao na normalan način u oba pravca potrebno je da postoji odgovarajuća dokumentacija kako za promet iz Srbije za Kosovo tako i obratno – kaže u razgovoru za Danas Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije.

l Svojevremeno ste izjavili da na tržištu CEFTA ima puno nezahtevnih kupaca. Šta podrazumevate pod tim terminom i kakav to uticaj ima na trgovinsku razmenu Srbije?

– Kada sam upotrebio taj termin, mislio sam na to da su konkretno u trgovini između Srbije i Kosova i Metohije pored legalnih kanala postojali i ilegalni kanali. Dakle, reč je o protoku robe kroz ilegalne kanale koji su na štetu Srbije. Koliko je to loše za našu zemlju najbolje se vidi iz podatka da na teritoriju Kosova i Metohije plasiramo između 350 i 500 miliona dolara godišnje. Privredna komora je sa svoje strane učinila dosta toga kako bi se prekinuli ti ilegalni tokovi.

l Kako komentarišete to što od 1. januara 2013. godine više neće biti obaveznih doprinosa za privredne komore? Kakav je vaš stav o Izmenama i dopunama Zakona o privrednim komorama?

– Privredna komora nikada nije dobijala novac iz budžeta na bilo koji način. Dakle, mi se ne finansiramo na bilo koji način od novca iz budžeta. Svi naši prihodi su iz članarine naših članova i od naplate usluga koje PKS vrši. Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o privrednim komorama smatram da taj zakonski akt sadrži određene odredbe koje su suprotstavljene interesima privrednika u Srbiji. Prva greška je što se ne predviđa obaveznost udruživanja privrednih subjekata u privredne komore već se taj način organizovanja zasniva na dobrovoljnosti. Takođe, nije dobro što je dozvoljeno da privrednu komoru formira 100 privrednih subjekata. To omogućava da se formira veći broj privrednih komora čiji bi interesi bili međusobno suprotstavljeni. Na taj način bi se stvorile organizacije koje ne bi funkcionisale kao privredne komore već kao lobističke grupacije. Formiranje većeg broja međusobno suprotstavljenih komora bi nanelo štetu i nacionalnoj privrednoj komori tako da ni sa te strane rešenja predviđena u izmenama i dopunama Zakona o privrednim komorama nisu dobra.

l Privredna komora Srbije ostvaruje dobre partnerske odnose sa Gradom Beogradom kada je reč o preuzimanju Beogradskog sajma. Da li se planiraju partnerski odnosi i u nekim drugim poslovima?

– Partnerski odnos Grada Beograda i Privredne komore Srbije kada je reč o preuzimanju vlasništva nad Beogradskim sajmom predstavlja najprirodniju moguću vezu kada je reč o realizaciji jednog takvog posla. Mogu da naglasim da je takav partnerski odnos veoma često primenjivano rešenje u razvijenim zemljama pa je onda svakako adekvatno da se takav model primeni i u slučaju Beogradskog sajma. Uveren sam da će to preduzeće iz partnerskih odnosa Grada i Beograda i PKS doživeti samo benefite i unapređenje svoje osnovne delatnosti i poslovanja. Smatramo da je Grad Beograd pouzdan partner i spremni smo za saradnju i u drugim eventualnim zajedničkim poslovima ako se ukaže prilika za tako nešto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari