Lideri 28 članica Evropske Unije usvojili su krajem prošle nedelje novu Jadransko-jonsku strategiju, koja bi mogla da bude veoma važna za Srbiju. Ova strategija će konačno biti spremna za primenu nakon 18. novembra, za kada je zakazana zajednička konferencija ministara inostranih poslova osam zemalja učesnica, a u organizaciji italijanskog predsedavanja EU.


Princip usvojene strategije za Jadransko-jonski makroregion jeste da po jedna zemlja članica EU i jedna država koja to još nije, zajednički rade na jednom od četiri stuba razvoja i povezivanja regije za 70 miliona ljudi. Srbija je jedna od osam država ravnopravnih partnera, a zajedno sa Italijom je zadužena za oblasti energetike i transporta. Ostali parovi su Grčka i Crna Gora, Slovenija i Bosna i Hercegovina, te Hrvatska i Albanija. Kako je nakon usvajanja kazao evropski komesar za regionalne politike Johanes Han, uspeh ovog regiona će obezbediti napredak i sigurnost za Evropu u celili.

– Uspeh ove strategije je veoma važan za evropsku perspektivu suseda. Srbija će moći da računa na novac iz pretpristupnih fondova. Vaša zemlja je već pokazala umešnost tokom primene Dunavske strategije, gde je bila veoma aktivna. Razlika je u tome što je Dunavska strategija bila glomazna, sa puno prioriteta, dok Jadransko-jonska strategija ima tri ili četiri. Ideja strategija za makroregione je da zemlje rade zajedno, u ovom slučaju po jedna članica i kandidat, a Evropska komisija je tu u drugom planu – rekao je Johanes Han za danas.

Dr Argirios Klirčos Pistiotis iz Evropske komisije za regionalne politike ocenjuje za Danas da je 2014. bila veoma dobra godina za Srbiju, kada reč o pregovaračkom procesu, bez obzira na kritike u izveštaju o napretku.

– Pratimo pregovore. Srbija je dobro pripremljena i posvećena. Sledeći korak će biti dvodnevna konferencija 21. i 22. januara, kada Srbija treba da donese svojevrsnu „mapu puta“, koji je pred njom. O posvećenosti Srbije svedoči i podatak da je zemlja kandidat prvi put u istoriji uspešno konkurisala za evropski fond solidarnosti, nakon poplava koje ste imali u maju. Tada je odobreno nešto više od 30 miliona evra – kaže dr Pistiotis.

Informacije

Građani i organizacije mogu bliže da se upute u detalje Jadransko-jonske strategije u EU info centru Beogradu, kao i u dva novootvorena Info kutka – u Novom Sadu i Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari