Narodna banka Srbije izrekla je multimilionske kazne članovima Upravnog odbora, kao i članovima Izvršnog odbora ugašene Univerzal banke, saznaje Danas. Najveću kaznu od čak 6,9 miliona dinara dobio je profesor Slobodan Unković, koji je u UO Univerzala imenovan u avgustu 2012. godine. Osim njega, sa 2,6 miliona dinara kažnjen je i Miroljub Labus, profesor Pravnog fakulteta i bivši vicepremijer Srbije i predsednik G17 plus, koji se u avgustu 2012. povukao iz UO Univerzala, posle čega je Unković došao na njegovo mesto.

Ostali rukovodioci ove propale banke kažnjeni su sa po manje od milion dinara, dok su kazni „pošteđeni“ Milenko Dželetović iz SNS-a zbog kratkog vremena provedenog na funkciji u Univerzalu (od aprila 2013) i Nebojša Divljan, jedan od vodećih akcionara, koji se protivio odlukama Upravnog odbora i Narodnu banku upozoravao na nezakonito ponašanje rukovodstva.

Centralna banka je kazne izrekla još u februaru, sa obrazloženjem da su članovi Upravnog odbora bili dužni da se staraju o uspešnosti poslovanja banke, a da su svojim lošim upravljanjem doprineli njenom urušavanju. NBS je u rešenjima navela i da Upravni i Izvršni odbor Univerzala ni posle godinu dana nisu sproveli mere koje im je ovaj regulator naložio i da je zbog toga banka na kraju završila u stečaju.

Osim Unkovića i Labusa, kažnjeni su još i Vladimir Živanović, koji je u UO bio predstavnik Farmakoma, zatim predstavnici akcionara Nebojša Novaković, Adem Hamza, kao i Ratko Banović, viceguverner Narodne banke tokom devedesetih godina.

anjim iznosima kažnjeni su i članovi Izvršnog odbora Dragan Tomić (predsednik IO), Ljiljana Stojanović (ranije takođe predsednica) i Milovan Puzović.

NBS kazne izriče na osnovu visine primanja. Svi kažnjeni su novac morali da uplate na račun Narodne banke u roku od 15 dana, ali su imali pravo žalbe Upravnom sudu.

Univerzal banka je ugašena krajem januara prošle godine kada joj je NBS oduzela dozvolu za rad, posle čega je banka otišla u stečaj. Do toga je došlo nakon što je utvrđeno da je banka odobravala ogromne kredite sopstvenim akcionarima, bez ikakvog obezbeđenja i sa znanjem da ti krediti nikada neće biti vraćeni. Novac je tako odobravan Farmakomu, Interkomercu i Beohemiji.

Inače, gašenje ove banke, poreske obveznike Srbije koštalo je više od 100 miliona evra.



 

Tužba i protiv NBS

Narodna banka je još u oktobru 2012. propisala mere koje je Univerzal trebalo da ispuni i za to ostavila rok od godinu dana. Tokom tog perioda, umesto da ispune ono što im je NBS naredila, akcionari su samo nastavili da iz banke ubrzano izvlače novac deponenata – mahom državnih preduzeća – stalno uzimajući nove nezakonite kredite. Divljan je o ovim malverzacijama pismenim putem obavestio NBS, koja mu je odgovorila da rok za preduzimanje korektivnih mera još traje, i nije preduzela nikakvu dodatnu kontrolu, sve dok joj nije ostalo samo to da banku ugasi. Divljan sada tuži NBS za odštetu u iznosu od 400 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari