Agencija za borbu protiv korupcije u proveri trošenja novca političkih stranaka neće se zaustaviti na Srpskoj naprednoj stranci. „Agencija će uputiti zahtev Demokratskoj stranci da dostavi izveštaje i dokumentaciju o troškovima putovanja predsedničkog kandidata DS Borisa Tadića u Hanover“, zvanični je odgovor Agencije na pitanje Danasa hoće li pitati demokrate o nedavnom putovanju njihovog lidera u Nemačku.



Agencija navodi da podaci o svim troškovima predizborne kampanje političkih subjekata, pa i o troškovima putovanja predsedničkog kandidata DS, „i po zakonu moraju biti dostupni javnosti, a Agencija će insistirati na striktnoj primeni zakona“.


Odgovarajući na Danasovo pitanje zašto su usred kampanje odlučili da objave da od SNS traže hitno dostavljanje izveštaja i kopije dokumenata o finansiranju dolaska bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudolfa Đulijanija, u Agenciji kažu da su „primenili ovlašćenja iz Zakona (o finansiranju političkih aktivnosti) imajući u vidu interes javnosti da zna izvore finansiranja kampanja stranaka i zatražili su infomacije i dokaze o tome ko je platio uslugu pojavljivanja Đulijanija u kampanji SNS“. „Saglasno članu 12 Zakona, između ostalog, zabranjeno je finansiranje političkog subjekta od: stranih država; stranih fizičkih i pravnih lica, osim međunarodnih političkih udruženja; anonimnih darodavaca… Zakon eksplicitno zabranjuje finansiranje od strane stranih državljana, država ili institucija i svaka sumnja na takav izvor mora da se detaljno ispita“, odgovor je Agencije.

Kandidat naprednjaka za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić najavio je juče da će Agenciji dostaviti „izvanredno deskriptivan odgovor“ o Đulijanijevoj poseti. On je optužio ovo nezavisno regulatorno telo da je produžena ruka DS-a. „Biće vam zanimljivo da čitate o svim slugama Borisa Tadića i Dragana Đilasa u ovoj zemlji. Sve ću to da ispišem i dostavim Agenciji“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare na beogradskom Trgu republike.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, za Danas kaže da Agencija na osnovu zakona ima pravo da traži dokumente i pojašnjenje onoga što smatra spornim u kampanji.

– Stvar je pristupa da li će to da se radi tokom kampanje ili će da sačeka njen završetak i dostavljanje izveštaja stranaka, pa da se onda upoređuju podaci. Ne znam tačno šta ih je opredelilo da reaguju tokom kampanje zbog ove sumnjive situacije, niti da li je ovo prvi slučaj da je dokumentacija tražena ili samo prvi koji je obelodanjen. Stvari u vezi s finansiranjem dolaska Đulijanija inače uopšte nisu jasne, pre svega zbog izjava koje je on sam dao i onoga što su pričali njegovi domaćini. To svakako zaslužuje pažnju Agencije i veliko je pitanje da li je uopšte dopušteno zakonom. Međutim, ono što bi moglo biti na neki način sporno je što je prva stranka kojoj se Agencija obratila iz opozicije. Verujem da ima razloga da se na sličan način prikupe podaci o nekim vidovima finansiranja stranaka koje su na vlasti – kaže Nenadić.

On kao primer navodi da stranke u svojoj promociji koriste imena poznatih firmi, s kojima je država zaključila ugovore, što predstavlja posredno finansiranje kampanje od strane tih firmi. Nenadić smatra da bi predmet ispitivanja tokom kampanje moglo da bude „spajanje“ državnih i partijskih poslova, kao i plaćeni oglasi lokalnih samouprava i javnih preduzeća o njihovim uspesima koji se objavljuju tokom kampanje.

Lider LSV Nenad Čanak izjavio je da ima saznanja da je URS Mlađana Dinkića do sada za reklamne spotove u izbornoj kampanji platio deset miliona evra. „Imam jedno malo pitanje: odakle URS-u deset miliona evra, od kojih sponzora, od kojih interesa, od čega“, zapitao je Čanak na predizbornom skupu u Subotici.

U pisanoj izjavi, članica Predsedništva URS Suzana Grubješić navodi da bi red bio da Čanak, „pre nego što iznese neistine o kampanjama drugih stranaka, kaže koliko je lista „Izbor za bolji život – Boris Tadić“, na kojoj se Čanak nalazi, platila emitovanje TV spotova, jer je jasno da ta lista ima bar tri puta skuplju kampanju od svih drugih stranaka zajedno“.

Grubješić tvrdi da je „finansiranje kampanje URS-a javno i da je ona neuporedivo jeftinija od onoga što se Čanku priviđa, a nadležna Agencija, u skladu sa zakonom, u svako doba to može proveriti i potvrditi, kao i u slučaju svih ostalih stranaka“.

O URS posle izbora

Na pitanje Danasa da li će Agencija za borbu protiv korupcije da reaguje na izjavu Nenada Čanka o URS, u ovom telu navode da „svaki prikupljen i utrošen dinar u kampanji mora biti evidentiran u izveštaju o troškovima izborne kampanje svih partija, pa i URS. Podaci su lako uporedivi. Agencija će uporediti potrošen novac sa cenom i brojem emitovanih spotova, kao i zakupljenih termina. Ali za to je potrebno sačekati izveštaj URS.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari