Povodom Svetskog dana igre večeras će u 20 sati u Sava centru biti izvedena baletska predstava „Don Kihot“, a ansambl Narodnog pozorišta nastupiće sa svetskim baletskim zvezdama, primabalerinom Nacionalnog baleta iz Amsterdama Anom Cigankovom i prvakom Kraljevskog baleta iz Londona Metjuom Goldingom.

U popularnom baletu Ludviga Minkusa, nastalom prema istoimenom romanu Migela de Servantesa, Cigankova će se predstaviti kao lepa Kitri, kći krčmara, dok će Golding nastupiti u ulozi njenog voljenog Bazila, siromašnog berberina. Kako je ruska balerina podelila juče sa novinarima, Golding i ona, koji su profesionalni i životni partneri već pet godina, vezani su za „Don Kihota“ posebnim vezama, budući da su prvi put zajedno nastupili upravo u ovoj predstavi, koju su najčešće igrali u svojoj zajedničkoj karijeri.

– Nadam se da će se beogradskoj publici dopasti naš premijerni nastup, da će predstava biti živa i vesela jer za nas ima poseban značaj, uvek nas podseća na početak i naše je ljubimče, igrali smo do sada u puno verzija, poslednji put u januaru u Kovengardenu u Londonu – ispričala je Cigankova.

Ona je dodala da je njihov duet pun kontrasta, kao i oni, budući da njena ruska škola baleta i ruska duša dopunjuje Goldingovo zapadno školovanje i američki mentalitet.

Cigankova je baletsku karijeru započela vrlo rano, i već sa 16 godina zaigrala je u „Labudovom jezeru“ u baletu u Novosibirskom, gde je i rođena. Bila je solistkinja slavnog Boljšog teatra i primabalerina Nacionalnog baleta Mađarske, pre nego što je došla u Holandiju u Nacionalni balet u Amsterdamu.

Kao gošća, nastupala je u Bečkoj državnoj operi, Mađarskom nacionalnom baletu, Rimskoj operi, na Festivalu Nurejev sa Državnim baletom Tatarstana.

Njen partner Golding je prvak Kraljevskog baleta u Londonu i stalni gost Nacionalnog baleta u Amsterdamu. Diplomirao je u Baletskoj školi pri Kraljevskom baletu u Londonu 2003. godine. Osvojio je „Youth America Grand Prix“ i „Prix de Lausanne prize scholarship“ 2002. godine.

Predstava „Don Kihot“ premijerno je obnovljena 2007. godine Narodnom pozorištu u postavci čuvenog ruskog igrača i koreografa Vladimira Vasiljeva. Učestvuje celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta, Orkestar u najvećem sastavu a dirigovaće Vesna Šouc. Kostime je kreirala Olga Mrđenović, a dekor Boris Maksimović.

Inače, Međunarodni pozorišni institut pri UNESCO je 1982. godine ustanovio Svetski dan igre, koji se obeležava svakog 29. aprila, na dan rođenja velikog reformatora umetničke igre i tvorca modernog baleta Žan-Žorža Novera (1727-1810). Svake godine jedan poznati koreograf ili igrač šalje poruku čija je misija da podseti na univerzalnost ove umetnosti, koja prevazilazi sve političke, kulturološke i etničke barijere, spajajući ljude širom sveta zajedničkim jezikom Igre.

„Kada sam bio mali, nisam voleo igru, ali je ona naišla prirodno i lako. Gotovo instinktivno. Vremenom sam shvatio da igra isceljuje, i poseduje gotovo medicinski efekat, ona mi je pomogla da ne budem toliko introvertan, i otvorila me je u odnosu na druge ljude. Video sam sliku deteta obolelog od ebole, i bio svedok njegovog izlečenja igrom. Znam da je to sujeverje, ali nekada se može dogoditi? Na kraju, igra je postala opsesija koja je popunjavala moje vreme i koja je činila da igram čak i kada sam miran, nepokretan, odvajajući me od stvarnosti i činjenica. Ne znam da li je to bilo dobro, loše ili potrebno, ali… bilo je tako“, piše između ostalog slavni flamenko igrač Izrael Galvan u ovogodišnjoj poslanici i poziva sve igrače, muzičare, producente, kritičare, organizatore, da zaigraju danas zajedno u istom stilu, na muziku Ravelovog Bolera.

Udruženje baletskih umetnika Srbije za autor ovogodišnje poruke posvećene Svetskom danu igre izabralo je Milicu Zajcev, kritičarku umetničke igre, publicistkinjui istoričarku. Ona je u svom tekstu pozvala sve balerine, igrače, pedagoge, ljubitelje plesa, da „pokušaj da u bezglavoj huci i jurnjavi za obezbeđenje makar i osnovne egzistencije, ponekad pogledaju u dečja kolica pored kojih prolaze i da im srce, uprkos svemu, zaigra kada vide da malecka devojčica i malecki dečak cupkaju i pljeskaju uz ritam muzike za igru“.

 

Terpsihora Đorđu Makareviću

Koreografu i reditelju predstave „Oni“ Đorđu Makareviću,Narodnog pozorišta u Beogradu,pripala je nagrada Terpsihora za 2015. godinu, koju povodom Svetskog dana igre dodeljuje tročlani žiri Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, u sastavu: Ksenija Dinjaški, baletska pedagoškinja, teoretičarkaigre i kritičarka(predsednica), Rosa Milić, baletska umetnica i pedagoškinja klasičnog baleta,i Slobodan Beštić, dramski umetnik. Specijalna pohvala dodeljuje se autorskom timu predstave „Balerine“ u izvođenju Foruma za novi ples Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Svečanost dodele zakazana je za 13 sati u Muzeju Narodnog pozorišta, kada će biti otvorena i izložba fotografija studenata prve godine Instituta za umetničku igru „Pokret i slika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari