Filmski festival u Veneciji, 72. po redu, započeo je juče projekcijom filma „Everest“, uz pitanja mnogih da li će ovaj debitant svoj put završiti na tronu sa Oskarom. Naime, festival u Veneciji ima dobar skor filmova koji su ga otvorili a koji su potom završili sa najprestižnijim trofejem za najbolji film, kao što je to bio slučaj sa prošlogodišnjim ostvarenjem „Čovek-ptica“.


„Everest“, priču o katastrofama koje su zadesile nekoliko ekspedicija u pohodu na vrh najviše planine na svetu 1968. godine, režirao je relativno nepoznati Baltazar Kormakur sa Islanda, ali zato ima ol-star glumačku postavu u kojoj su Džejk Gilenhal, Kira Najtli i Džoš Brolin.

To nije film koji je u konkurenciji za glavnu nagradu festivala – Zlatnog lava, ali jeste pravi film kojeg je direktor festivala Alberto Barbera tražio za otvaranje. Prošle godine je pogodio sa „Čovekom-pticom“, pretprošle sa „Gravitacijom“.

„Najteže je pogoditi film za otvaranje jer je to posebna kategorija. Treba da bude spektakularan, ali ne prepun nasilja jer je publika te večeri drugačija od ostalih dana festivala i treba vam miks koji će da kombinuje različita očekivanja“, kaže Barbera.

Direktor festivala, koji je pre njegovog dolaska dobijao „komplimente“ u pojedinim krugovima da „tone kao i Venecija“, ponosan je i na filmove u takmičarskoj konkurenciji – tu je Edi Redmejn u transrodnom ostvarenju „Danska devojka“, izraelski reditelj Amos Gitaj donosi biografsko ostvarenje o Jicaku Rabinu „Rabin, poslednji dan“ a Idrisa Elbu u publika će moći da vidi u delu „Zveri bez nacije“ o deci-vojnicima u Africi.

U konkurenciji je 21 film, a pobednik i dobitnik Zlatnog lava će biti poznat 12. septembra. Van konkurencije pažnju privlače „Black Mass“ sa Džonijem Depom (u ulozi američkog gangstera irskog porekla Vajta Bulgera) i „Spotlight“ sa Majklom Kitonom koji, kao urednik Boston Globa, učestvuje u razotkrivanju sveštenika-pedofila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari