Narodna biblioteka Srbije, Jugoslovenska kinoteka i Narodno pozorište mogli bi uskoro da dobiju nove direktore, koji više neće biti u v. d. statusu. Nakon što je izbor za neke od pomenutih državnih institucija već godinu i po dana tresao kulturnu scenu Srbije, čini se da će naredni dani doneti konačno rešenje.

Nakon dva bezuspešna konkursa, trenutno je u toku novi izbor kandidata za prvog čoveka nacionalne biblioteke, koji je 26. marta raspisao novi Upravni odbor NBS postavljen sredinom januara.

Podsetimo, prethodna dva konkursa su poništena i praćena sukobom između Ministarstva kulture i tadašnjeg UO na čelu sa Gojkom Tešićem (Miladin Ševarlić, Simo Potkonjak, Radovan Beli Marković i Ivana Nikolić). Članovi UO razrešeni su nakon što su više od godinu dana pokušavali da pronađu pravu osobu koja bi vodila ovu instituciju, a na njihovo insistiranje da promene Statut NBS, koji je do sada omogućavao samo malom broju kandidata da se prijave (raniji uslovi zahtevali su četiri godine rukovođenja ustanovom kulture, čime je onemogućena kandidatura pisaca, univerzitetskih profesora, bibliotekara, pa čak i zaposlenih u samoj Narodnoj biblioteci), Ministarstvo je ostalo nemo.

Zanimljivo je da su sadašnji članovi UO: Mihajlo Pantić (predsednik), Vladimir Kecmanović, Ivana Dimić, Vladislav Bajac i Ljubomir Branković, zapravo odmah dobili odobrenje Ministarstva kulture za izmene uslova koje kandidati moraju da ispunjavaju, a koji su gotovo identični onima koje je zahtevao prethodni UO. Uz visoko obrazovanje traži se najmanje deset godina radnog iskustva u oblasti kulture, od čega najmanje tri na poslovima rukovođenja u ustanovama ili u ustanovama kulture; prilikom izbora kandidata ceniće se i „kvalitet i održivost ponuđenog predloga Programa rada i razvoja biblioteke za period od četiri godine“, znanje još jednog svetskog jezika, kao i činjenica da je „kandidat intelektualac/stvaralac potvrđenog renomea koji svojim delom reprezentuje srpsku kulturu“.

– Promena kriterijuma za izbor upravnika bio je moj prvi uslov da prihvatim mesto predsednika UO nacionalne biblioteke. Hteo sam da se taj čvor već jednom razreši i da uopšte ne ulazimo u tu predistoriju izbora, kada novi UO počne da radi. Dobili smo vrlo brzo saglasnost Ministarstva za promenu Statuta, nakon čega smo raspisali javni konkurs. Nadam se i očekujem da će se na konkurs javiti veliki broj kandidati zato što je to jedna od uglednih kulturnih institucija. Mi ćemo oko 10. maja otvoriti sve prijave, nakon čega ćemo obaviti razgovore sa onima koji ispunjavaju uslove, konsultovati se sa Sindikatom NBS i svog kandidata predložiti Vladi, koja o tome donosi konačnu reč. Ceo proces će naravno biti otvoren za javnost i sve zaposlene – kaže za Danas Mihajlo Pantić, predsednik UO.

Kada se govori o Narodnoj biblioteci, mora se pomenuti činjenica da je Vlada usvojila ostavke tadašnjih članova UO, imenovala nove i za v. d. upravnika postavila pisca Lasla Blaškovića, kada je usvojena i ostavka državnog sekretara u Ministarstvu kulture Dejana Ristića, koji je, kako se spekulisalo, ostao zvanično na čelu ove institucije, iako više nije sedeo u nacionalnoj biblioteci, pa se konačno razrešenje zaista može i uskoro očekivati.

Javni konkurs za direktora Jugoslovenske kinoteke je završen pre dva dana. Dugogodišnji upravnik Radoslav Zelenović, koji je na čelu Kinoteke od 1992. godine, imenovan je za vršioca dužnosti pre tačno dve godine, kada je stekao uslove za penziju. Novi UO, koji je ova ustanova dobila u isto vreme kad i nacionalna biblioteka, a koji čine filmska i TV producentkinja Jelena Mitrović (predsednica), producent Miroslav Mogorović, Igor Stanković iz MegaCom Filma, te istoričar umetnosti i filmski umetnik Goran Radovanović i upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović, dužan je da u roku od 30 dana izabere novog upravnika.

Uslove konkursa ispunjava kandidat koji je državljani Republike Srbije i ima stečeno visoko obrazovanje iz naučne, odnosno stručne oblasti u okviru obrazovno-naučnog polja društveno-humanističkih nauka, koji ima najmanje osam godina radnog iskustva u oblasti kulture i poznaje delatnost, odnosno poslovanje arhiva i kinoteka kao ustanova.

– Ispoštovaćemo interes struke, Statut Kinoteke, zakon, pravilnik i sve ostale uslove prilikom izbora novog upravnika. Svaki naš potez biće otvoren za javnost, ali trudićemo se da što manje budemo medijska vest – kaže član UO Miša Mogorović.

Zanimljivo je da konačan izbor novog upravnika još uvek nije dočekalo Narodno pozorište, iako je UO posle razgovora sa osam kandidata (koji su se prijavili na četvrti konkurs za čelnog čoveka kuće) odlučio da Ministarstvu kulture još početkom marta predloži reditelja Božidara Đurovića, bivšeg upravnika nacionalnog teatra. I ova kuća je u poslednjih godinu i po dana imala niz bezuspešnih konkursa, na čiji je kraj trebalo da stane novi UO na čelu sa Jelenom Kajgo. Ipak, i četvrti izbor je propraćen negodovanjem pojedinih kandidata, a senku na konkurs baca i čekanje konačne odluke Vlade. Kako Danas nezvanično saznaje, predlog o imenovanju trebalo bi da se nađe na narednoj sednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari