Jubilarna, 500. godišnjica Reformacije je 2017, a organizatori ovog velikog jubileja žele da „vreme Martina Lutera“ vaskrsne u vidu online izdanja izvornih/originalnih dokumenata. Na taj način oni će postati pristupačni čitavoj javnosti. Za jubilej se priprema specijalna platforma u vidu „kulturnog portala“ naslovljenog „Bavarikon“ na kome će se naći oko 120 eksponata koji će omogućiti široku sliku o reformaciji i protivreformaciji i zahvatiti burno vreme radikalnih opreka do 1550.

Nijedna druga pokrajina u Nemačkoj nije zamislila inovativniji projekat no što je to slučaj sa Bavarskom nacionalnom bibliotekom u Minhenu. Tako će biti skeniran primerak Luterove Biblije koji se nalazi u pokrajinskoj biblioteci Koburga. „Digitalizacija će omogućiti da bogato kulturno nasleđe bude dostupno mladoj generaciji“, veli sa ponosom dr Seder, ministar finansija u vladi Bavarske.

Internet-portal Bavarske nacionalne biblioteke je ne samo u okvirima Nemačke, već i internacionalnim razmerama paradigmatičan. Za jubilarnu godinu reformacije Bavarska nacionalna biblioteka radi punom parom zajedno sa Državnim arhivom Bavarske i Centrom za istoriju Bavarske. Centralni element i težišna tačka u „Luterovoj godini 2017“ biće Luterov boravak u Koburgu i njegov susret sa kardinalom Kajetanom 1518, odnosno u Rajhstagu u Augsburgu 1530. Značajni lokalni (franački i švapski) protivnici reformacije kao što su Andreas Ozijander ili Hristof Šapeler, Johanes Ek ili Karitas Pirkhajmer biće jednako tematizovani. Tako će biti prezentovana glavna mesta reformacije i protivreformacije kao što su Augzburg, Koburg, Minhen, Lindau, Ingolštat i Nirnberg. Prvi put će oko 40 Luterovih autografa u digitalnoj formi biti dostupni javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari