U organizaciji Edukativnog centra „Bejza“ iz Beograda, u Domu sindikata, u subotu i nedelju, održani su Dani turske kulture. Posetioci su imali priliku da vide turske suvenire, slike Istanbula i drugih gradova i predela, predmete od keramike, nakit, da uživaju u turskoj muzici i probaju kulinarske specijalitete, od nama poznatih i bliskih donera i sarmi do manje znanih slatkih i slanih jela. Turski čaj i šerbet služeni su iz velikih ibrika.


Slikarka Melek Koč koja predaje u „Bejzi“ predstavila je ebru, slikanje na vodi, umetnost koju na Zapadu nazivaju „turskim mermernim papirom“. O počecima ebru umetnosti malo se zna i nemoguće je tačno utvrditi kada je nastala. Smatra se da najstariji radovi ovakve vrste potiču iz XV veka. Ufuk Alkan, profesor umetnosti na Univerzitetu u Izmiru, publici je pokazivao kaligrafiju, umetnost lepog pisanja, neizostavni deo islamske umetnosti. U okviru ove manifestacije, u subotu uveče održan je koncert poznate turske pevačice izvorne narodne muzike Šukrije Tutkum, koja je nastupila u pratnji svog petočlanog orkestra.

Bila je to prilika da se publika u Domu sindikata uveri u sličnost turske sa muzikom ovih prostora. U glasu Šukrije Tutkum i muziciranju njenog orkestra uživali su Beograđani i Turci „na privremenom radu“ u našem glavnom gradu. Dok su pojedine pesme koje su podsećale na naše sevdalinke posebno među turskim delom publike izazivale reakcije tipa „čaše lomim, ruke mi krvave“, na sreću bez čaša i krvavih ruku, vesele su „podizale na noge“. Prisnu atmosferu Tutkum je pokazala čestim obraćanjem zemljacima, od kojih su neki čak i naručivali pesme i to „po naški“. Na parčetu hartije napišu ime pesme i predaju pevačici u ruke.

Na Danima turske kulture jučerašnji dan je bio posvećen filmu „Mađioničar“ i pozorišnoj predstavi „Derviš i smrt“. „Mađioničar“ spada u poznatije turske filmove novije produkcije. Režirali su ga Džem Jilmaz i Ali Taner Baltadži. U ovoj mešavini komedije i drame, glavni junak je mađioničar Iskender, koji kreće na turneju po Turskoj, sa ocem i najboljim prijateljem Maradonom, kako bi sakupio novac za lasersku operaciju oka. Film je 2006. kada je snimljen obarao rekorde gledanosti u Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari