Crna-komedija „Čovek-ptica“ očekivano je odlično prošla na 87. dodeli Oskara – priča o glumcu, bivšem superheroju, koji pokušava da se vrati na scenu dobilaječetiri nagrade od Holivuda. Pored nagrade za najbolji film, reditelj Alehandro Inaritu je takođe nagrađen, što je druga uzastopna pobeda za ovog meksičkog sineastu. Film je još dobio nagrade za originalni scenario (Inaritu, Nikolas Đakobone, Aleksander Dinlaris i Armando Bo) i kameru (Emanuel Lubecki).

Dodela nagrada Akademije filmskih nauka i umetnosti ima tradiciju darivanja trofeja filmovima koji se bave industrijom zabave, pa su tako proteklih godina zlatne statuete dobijala ostvarenja kao što su „Argo“ i „Artista“.

Svih osam filmova, koji su bili nominovani za najbolji film, otišli su kući sa bar po jednom nagradom, ali je najveći gubitnik bio Ričard Linklaterovo „Odrastanje“. Ova jednostavna priča o odrastanju dečaka, koja je snimana tokom 12 godinasaistimglumcima, osvojilajesamojednunagradu(sporednaženskaulogazaPatrišuArket) odukupnošestnominacija.

Inače, po devet nominacija – najviše – imali su „Čovek-ptica“ i „Grand Budapest Hotel“. I jedan i drugi su osvojili po četiri Oskara, madajeVesAndersonovoostvarenjelošijeprošloupodeli- dizajnkostima(MilenaKanonero), šminka, originalnamuzika(AleksandarDesplat) iscenografija.

Edi Redmejn je najbolji glumac, za rolu fizičara Stivena Hokinga u „Teoriji svega“, dok je najboljaglumicaDžulijenMurza“IdaljeAlis“. Ovo joj je bila peta nominacija.

Nezavisan film „Ritam ludila“ (Whiplash“) je dobio tri Oskara – sporedna uloga (J. K. Simons), montaža i zvučni miks.

Ni sama ceremonija dodele Oskara nije mogla da prođe bez podsećanja da ove godine nije bilo mnogo crnih umetnika među nominacijama. Domaćin ceremonije Nil Patrik Haris je rekao: „Ove noći nagrađujemo najsjajnije i najbelje iz Holivuda, mislim najbolje“. Stojeće ovacije su dobili Komon i Džon Ledžend za izvođenje numere „Glory“ iz drame „Selma“ o borbi za građanska prava crnaca 1960-ih u Americi. Nagrada za najbolju pesmu je otišla ovom filmu.

Među ostalim dobitnicima su: „Ida“ (Poljska, najbolji strani film), „Grad heroja“ (animirani), Grejem Mur (adaptirani scenario za „Igru kodova“), „Citizenfour“ (dokumentarni), „Američki snajperista“ (montaža zvuka) i „Interstelar“ (vizuelni efekti). U kategoriji kratkog metra najbolji su: „Crisis Hotline: Veterans Press 1“ (kratak dokumentarac), „Feast“ (kratki animirani) i „The Phone Call“ (kratki igrani).

Zlatna malina za Kameron Dijaz

Los Anđeles – Američki film „Spasavanje Božića“ osvojio je Zlatnu malinu za najgori film, najgoru mušku ulogu i scenario, na dodeli koja se 35 godina tradicionalno priređuje uoči prestižnih Oskara. Glumica Kameron Dijaz (42) je osvojila 4,97 dolara vredan trofej za najgoru glumicu u dve komedije „Osveta na visokim petama“ i „Snimak seksa“, dok je s muške strane tu titulu osvojio Kirk Kameron za ulogu u filmu „Spasavanje Božića“. Blokbaster Majkla Beja „Transformersi 4: Doba istrebljenja“, o super-moćnim robotima iz drugih galaksija koji se bore za vlast na Zemlji, osvojio je nagradu za najgoru režiju.

 

Kladioniceboljeodkritike

OvogodišnjadodelaOskaravažilajezajednuodnajneizvesnijihuposlednjihnekolikogodina, budućidanikonijemogaosasigurnošćudatvrdikoćesveponetizlatnestatute. Ipak, kakotoobičnobivausvetuumetnosti, kadajereč ododelinajvažnijihnagrada, svetskekladioniceimalesudalekotačnijepretpostavkeodfilmskihkritičara. Takosunovinskestupcepunilapredviđanjadaće“Odrastanje“ RičardaLinklejteratrijumfovatiukategorijamazanajboljifilmirežiju, jerjeovoostvarenjenedeljamaizanaspokupilonajvećibrojfilmskihpriznanja. S druge strane, kvote u kladionicama bile su daleko niže na Alehandra Gonzalesa Injaritua i njegovo ostvarenje „Čovek-ptica“. Razlog je možda u tome što, iako ovaj film nije osvojio daleko važnija priznanja poput Zlatnog globusa i BAFTA, ipak je poneo nagrade koje dodeljuje struka – udruženja producenta i reditelja, a koji su zapravo članovi Američke akademije (samo sedam puta od 67 dodela dobitnik DAG nagrade nije poneo i Oskara za najboljeg reditelja).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari