Tri nedelje pred Rolan Garos samo Novak Đoković zdrav iz najužeg svetskog vrha 1Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Karlos Alkaraz je pre nekoliko časova odustao od takmičenja u Rimu sledeće nedelje, Janik Siner je pre dva dana predao četvrtfinale u Madridu bez igre, Danil Medvedev je to isto uradio posle prvog izgubljenog seta.

Od četvorice najboljih na svetu, samo tri nedelje pre početka Rolan Garosa – samo je jedan zdrav. Novak Đoković. A njih četvorica će na žrebanju za pariski gren slem biti projektovani da ukrste rekete u polufinalu.

Ovakva decimacija najboljih na svetu odavno se nije dogodila. Da li je to slučajnost da su se svi povredili gotovo istovremeno, a da je ostao zdrav samo onaj koji je mnogo manje igrao – ili je to ipak posledica ogromnih napora, pokazaće vreme. Ali jedno je sigurno, u poslednja oko dva meseca, svetska elita je odigrala četiri mastersa (madridski je pri kraju), a pomenuta trojka je imala puno uspeha.

Alkaraz je osvojio Indijan Vels, Siner Majami, dok je Medvedev igrao finale u Indijan Velsu, kao i polufinale u Majamiju. Ne treba zaboraviti ni da su mesec dana ranije Italijan i Rus bili i finalisti Australijskog opena.

Španac je upisivanje na listu povređenih objasnio obnovom problema zbog kojeg je odustao od igranja u Monte Karlu i Barseloni, piše Sport Klub.

– Osetio sam bol u podlaktici posle igranja u Madridu – objasnio je treći teniser sveta koji je u Magičnoj kutiji poražen posle dve uzastopne titule.

– Danas sam odradio nove preglede i dijagnoza je da je bol posledica poslednje povrede. Neophodno mi je da se odmorim kako bih mogao da igram 100 odsto bez bolova.

Kako piše „Marka“, Alkaraz je probleme osetio u porazu od Andreja Rubljova u madridskom četvrtfinalu. Čim se partija završila otišao je u teretanu i svojim trenerima se požalio na nove nevolje.

Glavni cilj mu je da na Rolan Garos stigne bez balasta povreda i zato je odmah odlučio da sebe eliminiše sa Foro Italika. Koliko njemu probleme zadaje niz važnih takmičenja u sezoni na šljaci, najbolje se vidi iz činjenice da je samo jednom u karijeri igrao u Rimu. Uzastopni turniri u Barseloni i Madridu, u njegovoj domovini, koji prethode, ostavljaju jak trag.

Za Medvedeva i Sinera situacija je nešto komplikovanija. Rus brani titulu na Foro Italiku, čak 1.000 poena, i daće sve od sebe da što bolje prođe. Italijan igra kod kuće, Rim mu sprema doček dostojan imperatora i sigurno je da bi za njega bila katastrofa kada ne bi mogao da igra.

Malo je verovatno da se trio povređenih neće pojaviti kod Bulonjske šume, ali je i malo verovatno da će to uraditi u top formi. Povrede, pauze, strah od novih problema, sve to će, pogotovo na početku gren slema, ostaviti traga. Naravno, ni Đokovićeva forma nije bez mana – ne samo da nije osvojio nijednu titulu u ovoj godini, nego nije igrao ni finale – ali najbolji teniser sveta svih vremena imaće jedan važan adut. U Rim, a nadamo se i u Pariz, dolazi zdrav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari