Ovogodišnji Kanski festival i njegov žiri, koji su predvodila braća Koen, ostaće upamćen po iznenađenju koje su izazvali saopštenjem da Zlatnu palmu dobija Žak Odijar sa filmom „Dheepan“. Ovaj film govori o tamilskim izbeglicama koje pokušavaju da osnuju nov život u Francuskoj. Jesuthasan Antonithasan glumi čoveka koji regrutuje ženu i mladu devojku koje treba da se pretvaraju da su mu žena i ćerka kako bi stekli azil.


„Hvala puno. Veoma sam dirnut. Znao sam da ćete mi napraviti nešto“, izjavio je Odijar primajući nagradu.

Pobeda ovog filma je izazvala negodovanje brojnih filmskih kritičara koji smatraju da film nije bio kandidat za pobednika.

Itan Koen je sa bratom Džoelom na konferenciji za novinare branio odluku žirija: „Svi smo bili entuzijastični da ga nagradimo. Više ili manje svi smo se složili da je to divan film“.

Pre same dodele Zlatne palme za glavne konkurente su izdvajani filmovi „Moja majka“ Nanija Moretija, „Saulov sin“ Lasla Nemeša, „Kerol“ Toda Hajnesa te japansko ostvarenje „Naša mala sestra“ Kore-eda. Ako je za utehu debitantu Nemešu, njegovo ostvarenje o „zonderkomandosima“ u koncentracionom logoru Aušvic je dobilo Gran pri.

Nagrada za najboljeg glumca pripala je Vinsentu Lindonu za film „La Loi du Marche“, a nagradu za najbolju glumicu dele Runi Mara („Kerol“) i Emanuel Berkot („Mon Roi“). Kao najbolji reditelj nagrađen je Hou Hsiao-hsien za film „Ubica“, a nagradu za najbolji scenario dobio je Mišel Franko za „Kronik“. Grčki reditelj Jorgos Lantimos je za „Jastoga“ dobio nagradu žirija.

Počasna „Zlatna palma“ za životno delo dodeljena je veteranki Anjes Vardi, koja je posle Klinta Istvuda, Bernarda Bertolučija, Vudija Alena prva žena sa tim priznanjem.

Iako je ovo 68. festival u Kanu, sama nagrada „Zlatna palma“ je ove godine proslavila jubilej – dodeljena je po 60. put, jer je prvi put uručena 1955.

„Kvir palma“ za film „Kerol“

Kan – Film „Kerol“ američkog reditelja Toda Hajnsa osvojio je „Kvir palmu“ – nagradu koja se svake godine dodeljuje najboljem filmu o pitanjima LGBT zajednice na Kanskom festivalu. „Film Kerol, romansa između dve žene s Kejt Blančet u glavnoj ulozi, nije jednostavan film. To je prva ljubavna priča između dve žene, prikazana s velikim poštovanjem kao i sve ljubavne romanse u kinematografiji“, izjavila je predsednica žirija za tu nagradu, američka glumica i rediteljka irskog porekla Dezire Ahavan. „Kvir palmu“ je 2010. godine ustanovio novinar Frenk Fajnens-Madureira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari