Tačno sto dana rada Novog bioskopa Zvezda obeleženo je preksinoć, a tim povodom članovi Pokreta za okupaciju bioskopa obratili su ministru kulture Ivanu Tasovcu dopisom u kojem ističu da po zakonu ima ovlašćenje da oduzme kulturno dobro njenom nesavesnom vlasniku i dodeli ga privremenom staratelju, tj. inicijativi građana koja je sposobna da se bavi održavanjem kulturnog dobra.

„S obzirom na činjenicu da je zgrada bioskopa Zvezda kulturno dobro koje je privatizovano 2007. godine i od tada je napušteno, što je dovelo do oštećenja, stoga postoji mogućnost da bude uništeno. Članom 33 Zakona o kulturnim dobrima propisano je da ukoliko sopstvenik ne izvršava mere zaštite ili ih ne izvršava sa pažnjom dobrog domaćina, odnosno kad privremeno ili trajno napusti kulturno dobro tako da postoji mogućnost da ono bude uništeno ili oštećeno, ministarstvo nadležno za poslove kulture može odrediti da se kulturno dobro preda fizičkom ili pravnom licu kao staraocu za sprovođenje mera zaštite kulturnog dobra“, navodi se između ostalog u saopštenju.

Rešavanje ovog pitanja je i u interesu trista oštećenih radnika nekadašnjeg preduzeća Beograd film, a tokom 60 dana, koliki je rok za odgovor, aktuelni ministar će dobiti priliku da pokaže stav aktuelne vlasti i time stavi do znanja da li je voljan da ispravi greške svojih nesavesnih prethodnika, kažu članovi Pokreta.

„Mi ne upiremo prstom na osobu, već pozivamo na odgovornost koju njegova funkcija nosi“, navode ljubitelji filma i filmski radnici, koji su Tasovcu dopis poslali, kako kažu, negde između premijere filma „Bićemo prvaci sveta“ i otvaranja Festa.

U dopisu je, između ostalog, navedeno šta se sve dešavalo u periodu od tri meseca okupacije bioskopa Zvezda, te da je pored svakodnevnih projekcija, sanitarnih intervencija, osposobljavanja vodovodnog sistema i sanacije krova, ovaj bioskop ugostio Alena Badjua, Marka Brecelja, Jozefa Van Visema, a bio je čak i usputna stanica Aleksisu Ciprasu, sada aktuelnom premijeru Grčke. U Zvezdi je održano pet koncerata, desetak tribina, jedna izložba i puno formalnih i neformalnih razgovora na temu daljeg funkcionisanja ovog prostora, dok su mesečni računi za struju od 80.000 dinara redovno  plaćeni i to isključivo zajedničkim donacijama građana i onih koji su u bioskopu.

„Nasledili smo obaveze i dugove koje nije preuzimao ni zakoniti vlasnik. Platili smo račune i preduzeli korake kojima želimo da sprečimo da ovaj prostor nastavi da propada. Nakon sto dana praćenja procesa i interakcije ovog fenomena sa društvom, imamo jasnije definisan cilj. Novi bioskop Zvezda bi trebalo da bude objekat koji će zadržati svoju izvornu namenu ali i vremenom prerasti u svojevrsni kulturni centar sačinjen od kino kluba, alternativne pozorišne scene, izložbenog prostora, koncertnog prostora. Ukratko, novi bioskop Zvezda bi trebalo da postane kreativni poligon koji će imati moć i delotvornost da vremenom revitalizuje i unapredi srpsku kinematografiju, ali i poimanje kulturnog delovanja u širem smislu“, ističe se u saopštenju uz dodatak da će nezavisno od odgovora Ministarstva kulture nastaviti svoju borbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari