– Predstava „Naš razred“ autora Tadeuša Slobodjaneka, u koprodukciji dva vodeća izraelska pozorišta, telavivskog The Cameri Theatre i Habima National Theatre, tokom jula 2015. gostovala je na turneji po Balkanu. Nakon Makedonije, Albanije i Crne Gore, predstava će turneju završiti večerašnjim gostovanjem u Beogradu, u okviru Of-Belef festivala.

„Naš razred“ je predstava o grupi školskih drugova u Poljskoj u periodu uoči i za vreme Drugog svetskog rata, koja oživljava uspomenu na sudbinu evropskih i balkanskih Jevreja, pamteći je za generacije koje dolaze.

„Predstava se bavi složenim odnosima između Poljaka i Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Desetoro dece, jedan razred, fragmenti njihovih života dok zajedno odrastaju u malom poljskom selu. Ljubav i ubistvo, uspomena i zaborav, silovanje i saosećanje, prepliću se u snažnoj drami koja u isto vreme oduzima dah i dovodi do suza. Predstava je ujedno lokalna i univerzalna, pripoveda priču koja se zaista dogodila u selu Jedvabne u istočnoj Poljskoj, 10. jula 1941. kada su Poljaci katolici upali u domove svojih komšija Jevreja, sa kojima su odrastali od najranijeg detinjstva, na silu ih zatvorili u ambar i spalili njih 1600“, ističe dramaturg Varda Fiš.

Nakon istrage koja je sprovedena 1949. godine, i suđenja samo nekolicini ljudi za brutalno ubistvo Jevreja, čuveni istoričar Drugog svetskog rata Jan Tomaš Gros napisao je knjigu „Komšije“ zasnovanu na svedočenjima očevidaca. U isto vreme, poljska novinarka Ana Bikont otišla je u Jedvabne, gde je razgovarala sa mnogima koji su bili svedoci brutalnosti i ubistva, nakon čega je napisala knjigu „Mi iz Jedvabna“. Agnješka Arnold, poznata poljska filmska rediteljka, snimila je film o pogromu u Jedvabnu. Na osnovu ovih izvora poljski pisac napisao je svoj komad.

„Ma koliko ova predstava bila zasnovana na jednom lokalnom zločinu, ona nosi univerzalnu poruku svakom društvu koje ne prihvata 'drugog', u kome deca odrastaju u atmosferi netolerancije, rasizma i predrasuda“, zaključuje Fiš.

eđu brojnim nagradama, predstava je dobila i Nagradu Nike – najprestižnije priznanje za književnost u Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari