Na jubilarnom, šezdesetom Festivalu igranog filma u Puli Veliku Zlatnu Arenu u nacionalnom programu dobio je film „Obrana i zaštita“ Bobe Jelčića, a Zlatna Arena za najbolju mušku ulogu pripala je Bogdanu Dikliću za lik Slavka u tom filmu.

„Na autentičan i slojevit način ovaj film je obradio temu postratne stvarnosti. Minimalističkim pristupom, gotovo dokumentarno, reditelj nas vodi kroz suptilno ispripovedanu intimnu priču koja zadire u delikatne međuljudske odnose“, obrazložio je žiri. Žiri je inače radio u sastavu Petar Krelja, reditelj i scenarista, Stanislav Babić, producent, Gordana Gadžić, glumica, Slobodan Trninić, direktor fotografije, i Damir Čučić, reditelj i montažer.

Predsednik ovogodišnjeg žirija Petar Krelja svoje je obraćanje javnosti otpočeo konstatacijom da je on jedna od retkih osoba koja prati festival od samog početka 1953, što je celoj atmosferi oko dodele nagrada dalo jednu posebnu dimenziju.

„Krajnje minimalističkim glumačkim sredstvima odigrao je čoveka nemoćnog da pomiri sopstvene kontradikcije“, glasilo je obrazloženje žirija za Arenu za najbolju mušku ulogu, koja je pripala Bogdanu Dikliću.

Na pitanje da li očekivao da će dobiti Zlatnu Arenu, Diklić je odgovorio: „Nadao sam se i drago mi je da se to dogodilo. I važno je jako da se dogodilo. Mi smo snimili jedan mučan film, o mučnom životu junaka koji se u njemu pojavljuju. Dostignut je cilj – dok se gleda taj film, ne mogu se rešavati ukrštene reči, niti gledati crtani filmovi – ovde je reč o ozbiljnom platnu velikog slikara. Takvi filmovi su potrebni publici.“

Producentkinja filma „Obrana i zaštita“ Zdenka Gold svojim debitantskim dugometražnim igranim filmom osvojila je čak sedam Zlatnih Arena u glavnim kategorijama (za najbolji film, za scenario, režiju, glavna mušku i žensku ulogu – Nada Đurevska u liku Milene, kameru i scenografiju). Veoma iznenađena, Zdenka je izjavila da ni u najboljim snovima nije verovala da je ovako nešto moguće. „Jasno, potajno sam se nadala da na neki način doživim to priznanje, jer, naravno, verujem u projekt i stojim iza njega u potpunosti, ali ovo mi je stvarno neočekivano.“

Sve tri Zlatne Arene u selekciji manjinskih koprodukcija pripale su filmu „Krugovi“ Srdana Golubovića – za najbolji film, za najbolju režiju i za najbolju epizodnu ulogu, koja je pripala hrvatskom glumcu Leonu Lučevu.

U obrazloženju žirija vezanom za film „Krugovi“ rečeno je da je to „moćan film o snazi zla, dobrote i praštanja koji nas podseća da herojstvo ima vrednost i da žrtva nije uzaludna.“ U obrazloženju Zlatne Arene za režiju, žiri je istakao da Golubović vešto vodi film koji ima više nivoa priča, dvostruko vremensko lice i mnoštvo odličnih likova i da je režija u svim segmentima rafinirana.

Leon Lučev dobio je Zlatnu Arenu za ulogu Harisa u ovom filmu „jer se iza mekog i toplog porodičnog čoveka skriva čvrst karakter koji gledaoca uverava kako je dobrota vanvremenska“, ocenio je žiri.

S obzirom na to da je, od ove godine i zvanično, reč o evropskom festivalu, možemo konstatovati veliki uspeh srpskih filmadžija u evropskim okvirima.

Pet Zlatnih Arena pripalo je i novoj, fenomenalnoj drami Lukasa Nole „Šuti“. Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodeljena je Tihani Lazović za glavnu žensku ulogu Bebe u tom filmu, dok je Lana Barić nagrađena Zlatnom Arenom za najbolju sporednu žensku ulogu u tom filmu. Ovaj film osvojio je još i Arene za ton, masku, muziku i montažu.

Arena za kostimografiju otišla je na adresu filma „Zagonetni dječak“, a što se tiče filmova koji su work in progress, i kao takvi dobijaju finansijsku podršku kao najbolji projekat, ocenjen je film u nastanku „Zagreb Cappuccino“ rediteljke Vanje Sviličić.

Zlatna vrata, nagradu publike, osvojila je komedija „Kauboji“ Tomislava Mršića, prikazana poslednjeg dan, koja je tako i bukvalno „preko noći“ osvojila publiku, pretekavši po oceni „Zagonetnog dječaka“, koji se držao na prvom mestu po oceni publike svih prethodnih dana.

Tomislav Mršić, reditelj filma, izjavio je da su „Kauboji“ osvojili ono po šta su došli.

„Od početka, od prvog dana, prve sekunde, rekli smo sebi: idemo da napravimo film za publiku. To je to. Filmovi postoje da se gledaju. Da sam mogao, odmah bih potpisao nagradu publike.“

U Međunarodnom programu, žirijem je predsedavala Neda Arnerić, a taj žiri Zlatnu Arenu za najbolji film dodelio je ostvarenju „Jackie“ rediteljke Antonijet Biojmer.

U okviru festivala uručene su i tradicionalne nagrade – „Marijan Rotar“, koju je dobio dizajner, realizator, član žirija, direktor i umetnički direktor Pule Armand Debeljuh, kao i nagrada „Fabijan Šovagović“, koju je dobio Rade Šerbedžija. To priznanje osnovalo je Društvo hrvatskih filmskih reditelja 2000. godine kao uspomenu na velikana hrvatskog glumišta Šovagovića, a dodeljuje ga glumici ili glumcu čije je delo ostavilo trajan trag u istoriji hrvatskog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari