Na drugom po redu ArtLink Festivalu mladih talenata predstaviće se umetnici i ansambli iz Srbije, sa Zapadnog Balkana i iz zemalja Višegradske grupe (Češke, Slovačke, Mađarske i Poljske). Kao prvi konkretan rezultat ove saradnje, publika ArtLink Festivala mladih talenata 2015 imaće priliku da čuje izvanredne ansamble i umetnike iz zemalja Višegradske grupe, uključujući Kvartet Epoque, Ansambl Janoška, violinistkinju Mariju Makovsku i pijanistu Zoltana Fejervarija. Višegradski umetnici će, takođe, podeliti svoja umetnička znanja sa mladim muzičarima iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana kroz ArtLinkove poznate radionice i majstorske kurseve.


Festival će biti otvoren 29. septembra u Skupštini grada, nastupom italijanskog klarinetiste Arona Kieze sa pijanistkinjom Natašom Starčević. Novi direktor Italijanskog instituta za kulturu Davide Skalmani istakao je ovom prilikom da je za umetnost i kulturu, ali i za formiranje i održavanje publike, presudno umrežavanje festivala i kulturnih institucija.

– Mladi umetnici imaju priliku da se susretnu sa svojim iskusnim kolegama iz čitave Evrope, da uče, da nastupaju zajedno. Mi smo ponosni što Aron Kieza ove godine otvara ovakav jedan festival. Ovo je novi način, takoreći, talas organizovanja kulturnih događaja – stvaranje veza, ličnih, oči u oči, sve je u neposrednoj komunikaciji kako bi se ljudi okupili i negovala publika za budućnost – kazao je Skalmani za Danas.

U saradnji sa austrijskim kulturnim forumom, 2. oktobra u Skupštini grada nastupiće Mariana Buslehner na flauti i Alisa Bešević na klaviru, a prvi put u Madlenianumu 3. oktobra nastupa mlada poljska violinistkinja Marija Makovska sa pijanistom Ukijem Ovaskainenom, te pijanista iz Mađarske Zoltan Fehervari. Četvrt veka od ujedinjenja Nemačke, u saradnji sa Ambasadom Savezne Republike Nemačke u Beogradu, obeležiće koncert izuzetnog nemačkog violiniste Kai Foglera i naše pijanistkinje Mirjane Rajić, u nedelju, 4. oktobra, takođe u Madlenianumu. Novosadska publika imaće priliku da u ponedeljak, 5. oktobra, u Gradskoj kući, čuje izuzetno nadarenog francuskog pijanistu Žan Pol Gasparijana. Gasparijan će se ponovo predstaviti beogradskoj publici u četvrtak, 8. oktobra, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u saradnji sa Simfonijskim orkestrom RTS pod dirigentskom palicom izvanrednog maestra Bojana Suđića. Oba koncerta Žan Pol Gasparijana organizovana su u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu, a pod pokroviteljstvom ArtLinkovog strateškog partnera Sosijete Ženeral Srbija.

Partneri ovogodišnjeg ArtLink Festivala mladih talenata su i Italijanski institut za kulturu, Ambasada Nemačke u Beogradu, Kultur Forum, Kulturni centar Beograd, uz značajnu podršku Međunarodnog višegradskog fonda, Grada Beograda, Ministarstva za kulturu i informisanje, Delegacije Evropske unije u Srbiji.

 

Mladi talenti i istaknuti umetnici

U segmentu Festivala posvećenom mladim talentima, u okviru ArtLink – Sosijete Ženeral Ciklusa za mlade talente, u utorak, 6. oktobra, u Galeriji fresaka, nastupiće Gudački orkestar jedinstvene obrazovne ustanove na ovim prostorima, Muzičke škole za talente iz Ćuprije, kao i učesnici posebnog programa kojim se mladim talentima, do 15 godina, pruža jedinstvena prilika da putem audicija zasluže aktivno učešće u kreativnim muzičkim radionicama koje vode naši istaknuti muzički umetnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari