Karnevalskom atmosferom, a to dobro znamo kroz decenije vešte ili manje brižljivo negovane medijske manipulacije, najbolje se pokrivaju opaki i opasni procesi u društvu. Štaviše, atmosfera fešte u pojedincu osnažuje i kuraži ono najniže u njemu… Možda je baš zato autor komada „Kazimir i Karolina“, koji će se premijerno odigrati 18. decembra u Ateljeu 212, Eden fon Horvat i kazao da je svestan da je omražena ličnost:


„Prebacuju mi da sam pregrub, gnusan, neprijatan, ciničan i šta sve ne od onih solidnih i čestitih osobina – a pritom se previđa da nemam nikakvih drugih težnji nego da svet naslikam onakav kakav nažalost jeste. A da princip dobra u svetu daje osnovni ton, jedva se može dokazati – tvrditi još nekako. Zlovolja jednog dela javnosti prema meni počiva na tome što se prepoznaje na pozornici, a naravno ima ljudi koji ne mogu da se smeju na svoj račun, a pogotovu ne na račun svog više ili manje svesnog, u najvećoj meri privatnog nagonskog života“, govorio je Horvat.

Rediteljka Snežana Trišić na jučerašnjoj konferenciji za medije ističe da je ovo pučki komad čija se radnja odigrava između dva svetska rata, odnosno u periodu koji najavljuje najveću katastrofu 20. veka – Drugi svetski rat.

– U središtu je zapravo pitanje o uzrocima i posledicama čovekove egzistencijalne bede i kuda ona vodi, a beda izvlači najgore iz čoveka. Ovo je socijalna drama sa elementima melodrame, ali i groteske. Kada glavni junak Kazimir dobije otkaz, više ne može da na normalan način učestvuje u životu, što će uticati na njegove odnose sa njegovom devojkom Karolinom i prouzrokovati brojne bizarne i mračne odluke koje pokazuju sliku devijantnog društva – kaže Trišićeva.

Glumica Jelena Đokić, kojoj je pripala uloga Karoline, otkriva nam da se njen lik u teškoj socijalnoj situaciji spušta na najniže grane kako bi obezbedio sebi nešto što smatra da je vredno za njega u tom trenutku.

– Karolina je primer šta socijalne krize čine pojedincu. Od jednog se to širi kao zaraza. Kao trula jabuka u korpi zdravih – sve će one ubrzo protruliti – kazala je Đokićeva.

Njenog partnera Kazimira igra Bojan Dimitrijević, Merkla Franca Marinko Madždalj, a njegovu devojku Ernu Katarina Žutić. Tihomiru Staniću pripala je uloga vlasnika tekstilne konfekcije Rauha, Špera igra Nenad Ćirić, a Šircingera Nebojša Ilić. Uloga Eli pripala je Milici Gojković, Marije Jovani Stojiljković, Konferansjea Radomiru Nikoliću, direktora cirkusa Vladanu Matoviću.

Kako je najavljeno, na sceni će biti živa muzika koja će „smetati i pomagati glumcima“.

Scenografiju potpisuje Darko Nedeljković, kostim Maja Mirković, kompoziciju Irena Popović, a dramaturgiju Gordana Goncić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari