U Novom Sadu otvoreno 61. Sterijino pozorje 1Foto: Gordana Nonin

„Današnji trenutak stoji na ivici žileta. Moramo da biramo: ili će naša duhovna, stvaralačka sila opstati ili ćemo se survati u bezdan i potpuno uništiti“ – izgovorila je glumica Anita Mančić, petostruka dobitnica Sterijine nagrade. Ona i Milena Zupančić su jedine glumice koje su pet puta bile laureatkinje ove prestižne pozorišne nagrade za 60 godina postojanja Sterijinog pozorja.

Nakon ogromnog aplauza koji je dobila od publike u prepunoj velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta, jer je izgovorila da je govor napisala „nikako ne slučajno“ s druge strane papira koje je ponela sa sobom a radilo se o „Vodiču za funkcionere“ Agencije za borbu protiv korupcije, nastavila je: „Ništa više nije trajno i postojano. Moderno doba guši lepotu, postavlja granice, ubija tradiciju i jezik kao osnovni temelj iz koga potičemo i na osnovu kojeg jesmo. Čini se, da su na delu procesi kvarenja, da se uspostavlja javno stanje obmane i to naizgled bez posledica. Gubimo snagu u borbi za opstanak, umesto da je koristimo za stvaranje umetničkih dela.“

Obrušavaju na nas zakone, akta, zatrpavaju nas administracijom, nerazumevajući da su pozorište, umetnost, talenat, zanos, inspiracija, sloboda duha. I mi tako postajemo likovi očajnika, tihih pobunjenika osuđenih na poraz. Umetnost slabi, postaje besmislena jer je izložena udarcima onih koji su rđavo upućeni u nju.

I zato onaj koji ne zna šta je umetnost, ne treba njom ni da se bavi.

Degradacija pozorišta, razaranje kulture, obezvređivanje umetnosti, stvara društvo koje vulgarizuje život, tiraniše izuzetke, društvo koje pravda nepoštenje, društvo koje se divi i učestvuje u ljudskoj niskosti. U takvom trenutku Hamletova rečenica: „Ja mrem, ti živiš. Ostalo je ćutanje.“ Postaje zastrašujuća i surova istina. Ali, nasuprot tome, stoji vera u čoveka i njegove nesagledive mogućnosti, snaga razuma i nada da je sadašnji trenutak zaista i prolazni trenutak. I da ćemo mi, premoreni, slabi, presiti samih sebe proći kroz promenu i napraviti skok prema uzvišenim, pravim vrednostima. Od nas zavisi kakav ćemo svet praviti i kako će svet na nas gledati. Mi odlučujemo koje ćemo vrednosti slediti, a šta ćemo odbaciti, do čega nam je stalo i čemu dajemo prednost. Nas treba da vode visoki zahtevi, prvo prema sebi – prema našem životu, a onda i prema umetnosti. Nema ničeg boljeg od slobode duha, stvaralačkog zanosa, primamljive, opijajuće lepote pozorišta. Nama nisu potrebni zakoni koji nas guše. Pred silinom duha se ne postavljaju granice, mi stvaramo umetnost trenutka, mi nosimo ključeve pozorišta, mi jesmo odgovorni. Odgovorni za umetnost i duh čoveka sutra, a to sutra će doći mnogo brže nego što mislimo. Ne dozvolimo da nas iznenadi.

61. godinu mi čuvamo to sutra, 61 godinu mi kažemo „da“ umetnosti, „da“ pozorištu, „da“ istini. „I 61. godinu to neizvesno sutra nas ne plaši, mi ga spremno dočekujemo sa nadom da ćemo ga dočekivati i narednih godina“, rekla je Anita Mančić uz reči da joj je ogromno zadovoljstvo i velika čast što upravo ona ima priliku da otvori ovogodišnji Festival.

Prva predstava iz takmičarskog dela je „Rodoljupci“ Jovana Sterije Popovića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari