Jedna od najdužih koncertnih tradicija u regionu, čuveni decembarski koncert maestra Jovana Kolundžije, ove godine odigraće se osmi put na sceni Kolarca i to 4. decembra. Kao i prethodnih, ove godine maestro će scenu podeliti sa uglednijim kamernim ansamblom, Gudačima Svetog Đorđa.

 Koncert će biti posvećen Antoniju Vivaldiju i njegovim Godišnjim dobima, koja dugo nisu bila na Kolundžijinom repertoaru, bar kada je o beogradskoj publici reč. Ekskluzivni gost na koncertu biće i jedan od najpoznatijih i najcenjenijih flautista današnjice, maestro Klaudio Arimani iz Španije. Gost će izvoditi dela Volfganga Amadeusa Mocarta, kompozitora po čijim je izvođenjima stekao svetsku slavu. Na programu koncerta naći će se Koncert za flautu u G-duru, kao i Andante u C-duru čije će izvođenje biti prava retkost, s obzirom da se ne može čuti često, čak ni na svetskoj koncertnoj sceni.

– Ponovo decembarski dan, ponovo Kolarac, program Mocart i Vivaldi sa Gudačima Svetog Đorđa sa solistima Klaudiom Arimanijem i Jovanom Kolundžijom. Toliko godina sam prisutan na ovoj sceni da me pamte mnoge generacije i nije jednostavno odabrati repertoar. Godišnja doba često sviram, ali pred beogradskom publikom mislim da nisam već 20 godina jer verujem da je potrebna distanca za izvođenje ovakvih dela. Vivaldi traži da budete mladi, da imate energiju, to pršti od virtuoziteta. Tako da ću ja probati da budem mlad. Postoji čak i tekst koji je sam Vivaldi pisao i koji se ponekad čita na koncertima, ali ja tome nisam sklon. Sveti Đorđe je sjajan ansambl, to su moji mladi drugari. Flautista svetskog nivoa, Arimani je najbolji stilista kada se radi o Mocartu. Rampal nije bez razloga zaveštao njemu, Arimaniju, svoju flautu. To predstavljanje biće primer kako treba da se shvati jedno delo – kazao je Jovan Kolundžija na konferenciji za novinare u Centru lepih umetnosti Guarnerius.

Kolundžija je još dodao da je Mocart veoma specifičan za izvođenje jer ga treba dobro poznavati da bi se znala mera u izvođenju.

– Mocart je jako izazovan, ume da vas povuče da ga svirate na romantičan način što, recimo, Rusi često čine. To je distanca. Mi ga ipak bolje razumemo. Oni sviraju sjajno i ubedljivo, ali kada pogledate bolje, ima tu atipičnih stvari, nekada suviše ličnih, nekada suviše ruskih… – kazao je Kolundžija i dodao da iako solista ovoga puta nije violinista već flautista, publiku čeka veoma uzbudljiv koncert.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari