Preci Staparaca zapamćeni su kao gusari, jer su, živeći u okolini Apatina, u 18. veku napadali brodove na Dunavu koji su prevozili koloniste iz Nemačke, pa su proterani na današnje mesto u okruženju Sombora, Apatina i Odžaka. Stapar je jedino selo u Srbiji koje ima rasu golubova – Staparskog letača, a selo je vekovima bilo čuveno po tkaljama, prvoklasnim ćilimima i harmonikašima.
Stanovništvo je najvećim delom srpske nacionalnosti, pre pola milenijuma doseljeni iz starog Vlaha, koje gaji tradiciju i obeležava srpske običaje. Turistički aduti Staparaca su fijakeri i konji, gostoprimstvo i „jaka ‘rana“. Svako je dobrodošao u Stapar i, uz najavu, biće dočekan dudovačom, kiflicama, listarom, domaćim vinom i rakijom i muzikom harmonikaša, a „piće za srećan put“ je – liker od drenjine. Najbolja listara se pravi i jede u Staparu, a najbolji utisak na goste ostavljaju čuvena žuta svečarska supa i ovčiji paprikaš. Šunka se u selu jede kad ništa drugo nema.
Turističke grupe fijakerima obilaze: školu sa zanimljivom etno postavkom, crkvu sa izuzetnim vitražima, nekoliko seoskih domaćinstava u kojima se mogu videti ambari iz XIX veka (ima ih oko pedesetak u selu), „stočni fond“, ribnjak, čardaci puni kukuruza. Uživanje u seoskoj idili pruža i jedno posebno domaćinstvo sa jamurom, lepim dvorištem i interesantnim zasadima raznog drveća. Za bicikliste koji prate međunarodnu Eurovelo turu i druge putnike namernike na raspolaganju je seoski restoran sa autentičnim specijalitetima.
Za turiste željne izazova i avanture organizuje se panoramsko razgledanje okoline malim avionima. Od gusara sa Dunava do vrednih stočara i ratara i prestonice visokih prinosa kukuruza – sudbina je Staparaca i Stapara, protkana u protekla dva i po veka. Tradicija, običaji, poljoprivreda, kulturno nasleđe, specifična ponuda tradicionalnih jela, motiv je da se dođe u Stapar, gde turiste čeka srdačna dobrodošlica, vožnja fijakerima, panoramsko razgledanje sela iz aviona i mnoštvo priča, običaja i kulturnih sadržaja.
– Najjači smo u tradiciji jela i pića: nudimo rakiju dudovaču, liker od drenjina, listaru, žutu supu s knedlama, meso sa supe, ovčiji i druge paprikaše, kolače, gibanice, štrudle, nasuva i gomboce s višnjama i šljivama – reći će vam u Staparu.
Uz sve to ide i muzika 30 harmonikaša, pa je doživljaj u ravnici nadomak Dunava nezaboravan, kao što je i gostoprimstvo Staparaca koji će vam, pored dobrodošlice i provoda, za srećan put upakovati, a ako uspeju i prodati da nešto od jela, pića i suvenira ponesete kući za uživanje i dugo sećanje.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


