Nismo tražili odvojeni sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država danas u Zagrebu, ali računamo da će D?ozef Bajden to tražiti, ako bude potrebe, jer on dolazi u Zagreb i zbog nas, rečeno je Danasu u kabinetu predsednika Srbije.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Predsednik Nikolić će danas učestvovati na sastanku lidera „Brdo-Brioni“ procesa. Skupu će prisustvovati svi predsednici regiona, kao i Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, odnosno potpredsednik SAD DŽozef Bajden.

Kako nam je rečeno na Andrićevom vencu, DŽozef Bajden stiže u Zagreb danas, a juče su predsednici država regiona imali neformalnu večeru sa Donaldom Tuskom. Skupu prisustvuje i predsednica Kosova Atifete Jahjaga. Na pitanje da li će predsednik Nikolić razgovarati sa predsednicom Kosova, u kabinetu predsednika države smo dobili odričan odgovor, sa objašnjenjem da se proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova odvija u Briselu na različitom nivou od predsedničkog.

„Sa predsednicom Kosmeta nemamo o čemu da razgovaramo na odvojenom sastanku“, ističu naši sagovornici.

Današnji sastanak počinje neformalnim ručkom svih predsednika regiona sa Tuskom i Bajdenom. Teme koje će biti na stolu odnose se na bezbednost, izbegličku krizu, a, kako nam je rečeno u kabinetu Nikolića, važna tema za srpskog predsednika biće proširenje Evropske unije.

„Pitaćemo zbog čega dolazi do zastoja u proširenju EU, zbog čega je takva situacija, šta možemo da očekujemo“, napominju sagovornici Danasa.

Kako nam je rečeno, na takvim skupovima, koji imaju neformalne susrete i razgovore, najčešće se govori u okviru zadatih tema koje se po logici stvari i događajima same nameću i unapred su jasne učesnicima.

„U tom smislu, predsednik Srbije će postavljati pitanja koja se odnose na izbegličku krizu i bezbednosne izazove sa kojima se Srbija, kao i sve države regiona suočavaju. Tražiće odgovore na pitanja šta EU i SAD rade da bi se taj problem rešio“, ističu sagovornici Danasa.

U januaru u Emiratima

Predsednik Srbije sastao se sa ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata Džumom Rašidom Al Daherijem, koji mu je preneo poziv šeika Muhameda bin Zajeda da u januaru dođe u zvaničnu posetu toj državi, saopšteno je iz Nikolićevog kabineta. Nikolić i Al Daheri su konstatovali da postoje i u Srbiji i van nje, oni koji se protive izvanrednoj saradnji dve države. Protivljenje postoji uprkos činjenici da ne postoji nijedan za to opravdan razlog. To neće međutim biti prepreka, naprotiv, saradnja će se dalje učvršćivati u obostranom interesu, zaključeno je na sastanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari